Općina Tešanj će realizirati projekt takozvanog pametnog parkinga

Zahvaljujući podršci Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ, Tešanj je među pet lokalnih zajednica u BiH potpisao Memorandum o saradnji koji, u okviru projekta „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“, ima cilj unaprijediti kapacitete jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije općinskih usluga uz pomoć tehnologije i korištenje “smart city” koncepta razvoja.

Kroz početnu obuku, razmjenu iskustava i potpisivanje Memoranduma o saradnji cilj je da lokalna zajednica definiše akcioni plan za digitalizaciju.

„Nakon toga će uprava da definiše svoj plan i nadam se da će kasnije taj plan biti usvojen na Vijeću i da postane zvaničan dokument ovog grada u kontekstu digitalne transformacije“, kazao je Harisa Palalija, projekt menadžer u Bit alijansi u projektu Pametni gradovi u BiH.

Svaka od pet lokalnih zajednica u ovom projektu će sama osmisliti i delegirati ideju koju želi realizirati.

„To bi trebala biti rješenja koja će pojeftiniti i pojednostaviti usluge za građane, koja će smanjiti broj zaposlenih, a povećati efikasnost ili slično, ali što bi se moglo osjetiti u svakodnevnici svih nas koji živimo na prostoru općine Tešanj“, istakao je načelnik Tešanja Suad Huskić (SDA).

„Ideja je da se efikasnije upravlja parking-prostorima. Ideja je da građani lakše mogu da koriste tu uslugu, da znaju gdje im je parking u određenom trenutku i da ga lakše plate“, objašnjava Palalija.

Projekt po nalogu njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj provodi GIZ, a rok za realizaciju je 2023. godina.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79