Općina u BiH napravila grešku, pa platili 110.000 KM više za sanaciju cesta

Općina Lukavac platila je prošle godine oko 110.000 KM više za sanaciju i izgradnju cesta u odnosu na iznos koji je bio naveden u tenderima, utvrdio je Ured za reviziju institucija u FBiH.

Umjesto da poništi javne pozive s obzirom na to da su pristigle ponude bile znatno veće od procijenjene vrijednosti radova, Općina je sklopila ugovore.

I nakon toga, radovi su kasnili.

– Procijenjene vrijednosti nisu utvrđene na način da njihovu vrijednost čini procijenjena tržišna vrijednost u vrijeme objavljivanja obavještenja o nabavci. Također, Općina nije osigurala poštivanje zaključenih ugovora sa dobavljačima, u dijelu koji se odnosi na rokove izvođenja radova. Zbog toga ne možemo potvrditi da je Općina dosljedno postupala u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama – piše u revizorskom izvještaju.

Konkretno, za rekonstrukciju i izgradnju puteva na području Lukavca, što je pokrenuto krajem 2019. godine, bilo je planirano 187.083 KM. Dostavljene su četiri ponude od kojih je najjeftiniju dala firma “Roading” Gračanica (219.967 KM), koja je i izabrana.

Nadalje, također za rekonstrukciju i izgradnju puteva na području Lukavca, bilo je planirano 800.280 KM. Stigle su tri ponude, sve veće od procijenjenog iznosa, a najjeftiniju je ponovo dala firma “Roading” (877.500 KM). Ugovor s njima je zaključen u oktobru prošle godine.

Revizori su naglasili da je Općina, budući da su ponude bile znatno veće od procijenjenih vrijednosti i osiguranih sredstava, bila u obavezi poništiti postupke, ali nije.
Utvrđeno je i da su radovi kasnili i nisu izvršavani u skladu sa ugovorom.

Revizorima su imali zamjerke i zbog raspodjele oko 75.300 KM za sport jer nisu objavili javni poziv. Također, novac je dodijeljen pojedinim sportskim klubovima bez da su dostavili potpunu dokumentaciju u smislu da su dostavili izvještaj o utrošku ranije datog novca i dokaza da je klub uključen u redovni sistem takmičenja.

– Sa sportskim klubovima kojima su dodijeljena sredstva nisu zaključeni ugovori kojim bi se regulisalo praćenje namjenskog utroška, izvještavanje i nadzor budžetskih sredstava – ukazali su revizori.

Sredstva su pravdana dostavljanjem tabelarnih pregleda računa, bez samog računa u prilogu.

Kada je u pitanju sam budžet, Općina Lukavac je 2020. godinu završila “u plusu” od oko 3.000 KM. Najviša isplaćena plaća iznosila je 3.740 KM, i to u neto iznosu, najniža je bila 765 KM, a prosječna plaća uposlenih u Općini bila je oko 1.400 KM. Na čelu Općine je načelnik Edin Delić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79