Općina u BiH: Za svako novorođeno dijete 800 KM

U Tomislavgradu održana je druga radna sjednica novoizabranog Općinskog vijeća, a među važnijim točkama dnevnog reda našao se općinski proračun za tekuću, 2021. godinu te izmjena i dopuna Odluke o pravu na novčanu naknadu za novorođenu djecu.

Odluka je jednoglasno usvojena, a obradovala je i buduće korisnike.

– To je pohvalna odluka od Općine i znači mi puno jer mogu opremiti bebu za početak. Ovo mi je četvrto dijete, prije nije bilo naknade. Znači, samo s ovim ću iskoristiti tu naknadu – kaže Iva Leto, stanovnica Eminovog Sela.

Inače, prva odluka o pravu na novčanu naknadu za novorođenu djecu roditelja s prebivalištem na području tomislavgradske općine donesena je 2014. godine i iznosila je 200 maraka za svako novorođeno dijete. Danas je to sasvim drugačija priča.

– U skladu s mogućnostima izglasali smo da za svako novorođeno dijete od 1. travnja Općina isplaćuje 800 KM – ističe Ivan Buntić, načelnik Općine Tomislavgrad (HNP).

– Imat ćemo i proširenje vjetroparkova, očekujemo i neka nova sredstva od HA Buško jezero, što će sigurno stvoriti priliku za još jedno značajnije povećanje po ovom pitanju – najavio je Ilija Papić, predsjednik OV Tomislavgrad (HDZ 1990).

Drugi vid pomoći mladim obiteljima je završetak radova na proširenju kapaciteta vrtića budući da je na popisu čekanja više od 80 djece. Dio je to kapitalnih investicija u optimistično planiranom proračunu.

– Proračun je blizu 12 milijuna KM, od toga je skoro pa 3,5 milijuna maraka u kapitalne investicije – navodi Buntić.

– Želimo biti glas razuma prema svim razinama vlasti. Danas smo na vlasti mi, kroz neko izvjesno vrijeme bit će neko drugi, bit je samo šta ostavljamo iza sebe – istakao je Papić.

I dok građanima BiH doprinos za razvoj obnovljivih izvora el. energije predstavlja svojevrstan teret, Duvnjacima dva aktivna vjetroparka pune proračun s 550 tisuća maraka na godišnjoj razini, a gradit će se još dva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79