Općina u ratu službeno prisvojila oteto porodično blago protjeranih Bošnjaka!

Povodom informacija i dokumenata koji su se pojavili u medijima, a u kojima su predočeni dokazi kako je HVO oduzimao novac, nakit i druge vrijednosti Bošnjacima prilikom deportacije u logore i etničkog čišćenja, Udruženje logoraša Stolac reagiralo je na ove nove dokaze o evidentnom kršenju Ženevske konvencije, odnosno međunarnodnog običajnog humanitarnog prava.

“Osim sada već poznatog dokumenata Soko Zrakoplovne industrije d.d. Mostar, od 22. juna 1993, Zamolnica za izuzimanje 10 zatvorenika iz zatvora Heliodrom – Mostar, koju potpisuje Dragan Čović, kao dipl. inž.st., mediji su objavili i dokumente koji svjedoče o brutalnoj otimačini i krađi HVO-a, sa potpisima Bošnjaka kojima je otuđen novac, nakit i druge vrijednosti, a koje je kasnije Općina Stolac, poput nacističkih vlasti iz Drugog svjetskog rata, prisvojila!

Naime, predsjednik Općinskog vjeća Stolac dr. Anđelko Marković, svojim potpisom verificirao je Zaključak Broj-01-324/94, od 13. decembra 1994, u kojem navodi: ‘Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine, koji se nalazi u PBZ Opuzen ima se staviti na račun Općinskog vijeća Stolac. Općinsko vijeće Stolac uzima novac za potrebe obnove objekata stradalih u ratu i preuzima na sebe odgovornost za povrat novca na temelju zapisnika sačinjenog prilikom uzimanja novca na čuvanje. O realizaciji Zaključka starat će se predsjednik općinskog vijeća Stolac'”, navodi se u saopćenju logoraša, prenosi Radiosarajevo.

Anđelko Marković, nastavlja se u saopćenju, dana 20. decembra 1994. izdaje potvrdu u kojoj stoji: „Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine položen je na štednu knjižicu na ime gospodina Marinka Katića, sina Zdravka iz Rotimlje, općina Stolac, novac je podignut s knjižice i položen na račun Općinskog vijeća Stolac, o istom novcu sačinjen je zapisnik.“

Udruženje logoraša Stolac će pokrenuti inicijativu, te ispitati sve mogućnosti da tužbom protiv Općine Stolac i ratnih izvršitelja utvrdi gdje su završili izuzeti novac, zlato, porodično blago od građana bošnjačke nacionalnosti Stoca.

“Ovim putem pozivamo i istražitelje i tužitelje SIPA-e, kako bi ova frapantna saznanja dobila sudski epilog. Ovakvi dokazi još jednom potvrđuju zločinački karakter tzv. Herceg-Bosne, ali i pravomoćnu presudu u Haagu kojom je potvrđen međunarodni sukob u Bosni i Hercegovini i uloga Republike Hrvatske. Sada je na domaćim organima da do kraja istjeraju pravdu i za lokalne ratne moćnike i njihovu ulogu tokom devedesetih”, zaključuje se u poruci stolačkih logoraša.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79