Općina Živinice: Mještani protiv sječe šume i uništavanja drvne mase stare desetinama godina

Jučer je održana zajednička sjednica Savjeta Mjesnih zajednica Šerići, Suha i Priluku, kako bi našli rješenje problema sječe šuma.

Stabla i sav biljni svijet koji je zasađen na ovom području u zadnjih 70 godina, čuvan je i uređivan od strane mještana ovog područja. Ova šuma čini pluća ovoga kraja ali i čuva izvorišta koja se nalaze na ovom dijelu, a postoji i nekoliko izgrađenih Vodvoda u blizini lokaliteta Gadžina njiva.

Napominjemo da 20 hiljada stanovnika zapadnog dijela općine Živinice je direktno vezano za ovo područje, na kojem se ponovno vrši sječa drvne mase i uništava sve ono što je čuvano desetinama godina. Ovaj problem traje oko desetak godina, mještani su i ranije vodili bitku jer su sa druge strane bili zatrpavani jalovinom koju je odlagao Rudnik Banovići, a zatim sječa šume koja je prije dvadesetak dana ponovno nastavljena od strane JP Šume TK.

Ono što je tokom današnje sjednice potvrđeno da je problem u zakonodavstvu i prostornom planu TK koji je Skupština TK usvojila gdje je jasno definisano da je dozvoljena sječa šume.

Pored članova Savjeta MZ-a Šerića, Priluka i Suhe kao i nevladinih organizacija u rješavanje ovog problema uključio se i načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković koji je danas zajedno sa vijećnikom i članom Savjeta MZ-e Šerići Esedom Zenunovićem izvršio pregovore sa upravnikom JP Šume TK Seidom Čorbićem oko trenutne obustave sječe šume.

Napominjemo, da je o ovome bilo govora i ranije, kada je vijećnik u OV Živinice Esed Zenunović podnosio inicijative u OV Živinice sa ciljem rješavanja odlaganja jalovine ali i sječe šume.

Hoće li JP Šume TK ostati dosljedno usmenog dogovora oko trenutne obustave sječe drvne mase, ostaje da vidimo.

Očekuje se da Skupština TK što prije izvrši izmjene Prostornog plana TK , kako bi mještani Suhe, Šerića i Priluka konačno i trajno riješili navedeni problem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments