DCIM106MEDIADJI_0434.JPG
Općini Centar će biti vraćen Hotel Zelenika u Herceg Novom

Općini Centar će biti vraćen Hotel Zelenika u Herceg Novom


Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Herceg Novom utvrđeno je da je Općina Centar Sarajevo nosilac prava korištenja na nekretnini – Hotel Zelenika Herceg Novi.

Saopćili su to iz Općine Centar Sarajevo, uz napomenu da je to važan pravni korak ka vraćanju Hotela Zelenika u vlasništvo Općine Centar.

“Kad predmetna presuda postane pravomoćna, pravo korištenja prilikom upisa u zemljišne knjige postaje pravo vlasništva”, naglašavaju iz Općine Centar Sarajevo.

Nasljednici porodice Mađar, nekadašnjih vlasnika hotela, uložili su žalbu Ustavnom sudu na njegovu odluku donesenu nedavno u korist jedne od sarajevskih gradskih opština, nakon dvanaest godina dugog sudskog procesa.

Ovaj hotel, koji je početkom Drugog svjetskog rata bio pretvoren u kasarnu, a 1948. nacionalizovan u korist Opštine Herceg Novi, ta opština je 1960. godine ustupila opštini Centar Sarajevo za oko 70 miliona dinara.

Pravni zastupnik nasljednika porodice Mađar, advokat Dragan Lepetić, žalbu temelji na tvrdnji da odluke mjesnog odbora Herceg Novog o ustupanju hotela opštini Centar Sarajevo iz 1960. godine, kao i neke dopunske odluke iz 1972, nisu sprovedene zakonito.

“Nema dokaza da je opština Centar Sarajevo ikada platila taj objekat Herceg Novom. Nema ni dokaza da su tadašnji predsjednici narodnih odbora i opština Herceg Novi i Centar Sarajevo imali ovlaštenja da potpišu takav ugovor (iz 1960. i 1972. godine). Očekujemo odluku Ustavnog suda Crne Gore, a stvar komplikuje to što Komisija za restituciju još nema prvostepenu odluku o zahtjevu za restituciju tog objekta”, kaže Lepetić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija