Općinski sud Sarajevo: Hilmija Garibović i Lejla Hatić ponovo osuđeni na 11 godina zatvora

Nakon ponovljenog suđenja, Općinski sud u Sarajevu je izrekao presudu kojom su Hilmija Garibović i Lejla Hatić, supruga ranije osuđenog Mirze Hatića, proglašeni krivim za krivična djela iznuda i prevara, te im izrekao jedinstvene kazne u ukupnom trajanju od 11 godina zatvora, piše Faktor.

Garibović i Hatić proglašeni su krivim za iznudu na štetu Mirze Dadića, zastupnika austrijske kompanije Swietelsky. Za ovo djelo je Sud Gariboviću dosudio tri godine i devet mjeseci, a Lejli Hatić tri godine i 10 mjeseci.

Također, proglašeni su krivima i za prevaru na štetu Ilde Berberović, kojoj su za novac “sređivali”zaposlenje u “Elektroprivredi, zbog čega je Garibović osuđen na godinu i po, a Hatić na godinu i sedam mjeseci zatvora.

Garibović je i zbog nedozvoljenog držanja i nošenja pištolja osuđen na sedam mjeseci zatvora, pa im je Sud u konačnici izrekao zatvorske kazne u trajanju od pet godina i osam mjeseci, koliko je osuđen Garibović i pet godina i četiri mjeseca, na koliko je osuđena Lejla Hatić.

Ranije je u istom predmetu Mirza Hatić osuđen na četiri i po godine zatvora. On je tada proglašen krivim za krivično djelo iznude, a kao organizator gupe počinio je i krivično djelo krađe, te krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije.

Mirza Hatić i ostali su uhapšeni u maju 2015. godine i optuženi za reketiranje Mirze Dadića, zastupnika austrijske kompanije Swietelsky i poslovnog partnera bivšeg direktora Željeznica FBiH Narcisa Džumhura, inače oca Mirzine supruge.

Prema navodima iz optužnice, Lejla Hatić je 2013. godine prva pozvala Dadića i predložila mu sastanak, kako bi razgovarali o poslu koji je ranije obećao njenom rahmetli suprugu Rijadu Velagiću. Susret su dogovorili u restoranu “Inat kuća”, gdje su Dadića dočekali Lejla Hatić i Hilmija Garibović.

– Garibović je Dadiću rekao da će ga ubiti, da će organizovati ljude da ga zbodu nožem ili da ga zviznu, ako ne zaposli Lejlu Hatić. Mirza Dadić je u strahu pristao i rekao da će im pomoći, ali kada on dobije posao. Lejla je nastavila zvati Mirzu Dadića, a onda ga je u jesen 2014. povezala s novim suprugom Mirzom Hatićem – navodi se u optužnici.

Mirza Hatić i Mirza Dadić su se upoznali u restoranu Narcisa Džumhura, prvi put su razgovarali o Lejlinom zaposlenju, da bi nekoliko dana kasnije došlo do novog, nimalo ugodnog susreta. Nakon što je Dadić obavijestio Garibovića da njegova firma nije pobijedila na tenderu, uslijedio je Hatićev poziv da se ponovno sastanu u jednom ugostiteljskom objektu.

– Mirza Hatić je izvadio pištolj koji je repetirao, uperio u Mirzu Dadića i rekao da će ga ubiti. Garibović je pokušao smiriti Hatića, da bi on rekao Dadiću kako neće ubiti njega, nego njegovu kćerku. Dadić je u strahu za svoj i kćerkin život ponudio Hatiću 50.000 KM, na šta je Hatić rekao: Šta ti misliš, da sam ja niko i ništa?! Daćeš 50.000 eura meni i 50.000 eura Hilmiji i naštimat ćeš nam po 250.000 eura posla – navodi se u optužnici.

Hatić i Garibović su natjerali Dadića da zajedno, istu večer, otputuju u Austriju, budući da on nije imao dovoljno novca u BiH. Dadić je svjedočio da su se njegovim automobilom odvezli u Beč, da je sutradan sa računa u banci podigao sto hiljada eura i pare predao Hatiću i Gariboviću. Nakon što su Hatić i Garibović novac podijelili – svaki je za sebe uzeo po 50.000 eura, sva trojica su se vratili u Sarajevu, ali tu iznudama nije bio kraj.

Hatić je uhapšen u Hotelu Bosnia u akciji FUP-a, a prilikom hapšenja kod njega je pronađeno 50.000 eura.

Hilmija Garibović i Lejla Hatić ranije su presudom Općinskog suda za ova djela bili osuđeni na gotovo identične kazne. Međutim, Kantonalni sud u Sarajevu je uvažio žalbe odbrane i predmet vratio na ponovno oddlučivanje.

Nakon ponovljenog postupka Garibović je dobio mjesec manje zatvora, dok je Hatić osuđena na istu kaznu.

Oboma će im u kazne biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5. maja do 19. juna 2015. godine.

Na ovu presudu odbrane optuženih najavile su žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Odbrane su, inače, tokom ponovljenog postupka isticale nezakonitost dokaza koji su pribavljeni posebnim istražnim radnjama, kao i da je tužilac prilikom preciziranja optužnice prekoračio ovlaštenje tako što je unosio u optužnicu dijelove elemenata bića krivičnog djela kojih ranije nije bilo, a što nije smio s obzirom na to da je presuda ukinuta po žalbi odbrane koju je Kantonalni sud uvažio.

Osim toga, u više navrata je odbrana tražila izuzeće sudije Tina Begtaševića, koji je, kako su navodili branioci, već na početku ponovljenog postupka najavio da će ponoviti osuđujuću presudu.

Presudom se Garibović i Hatić obavezuju da oštećenom Dadiću solidarno namire štetu od 100.000 eura u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude. Ildi i Admiru Berberoviću dužni su vratiti 10.500 KM, a Lejla Hatić sama još 50.000 oštećenom Dadiću.

Gariboviću se također oduzima pištolj “glock”, a oboje su presudom oslobođeni plaćanja naknade vođenja postupka pred sudom, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79