Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv četiri osobe zbog uzimanja mita

Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv četiri osobe zbog uzimanja mita


Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv četiri osobe zbog krivičnog djela primanje, odnosno davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnica zbog krivičnog djela primanje nagrade podignuta je protiv Stjepana Lazarevića, dok su Memiš Hajdarević, Almir Grebo i Muamer Selimović optuženi zbog davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optuženim se potvrđenom optužnicom stavlja na teret da su 9. novembra 2021. godine u Sarajevu, Hajdarević i Grebo po prethodnom dogovoru sa Amelom Selimoviće, bratom optuženog Muamera Selimovića, u namjeri da ishode puštanje Muamera iz pritvora, policijskog službenika MUP KS tada već osumnjičenog u jednom predmetu Kantonalnog tužilaštva KS dogovorili sastanak sa Stjepanom Lazarevićem zvanom “Đed” i “Braco”.

Optuženi su za Lazarevića već imali saznanja da je korištenjem svog društvenog i utjecajnog statusa već posredovao kod određenih nosilaca pravosudne funkcije da izvrše službenu radnju, nakon čega su se Hajdarević, Grebo i Amel Selimović sastali s njim na području Istočnog Sarajeva.

“Oni su tom prilikom od Lazarevića tražili da korištenjem svog društvenog i utjecajnog statusa te statusa koji ima na osnovu prijateljskih i poznaničkih veza, koji se ogledao u činjenici da isti uživa ugled i poštovanje građana na području Pala i Istočnog Sarajeva te u prijateljsko-poznaničkim vezama sa utjecajnim osobama iz mnogih pofesionalnih zajednica, posreduje da službena osoba koja odlučuje o pritvoru Muamera Selimovića donese odluku da prema njemu pritvor ne bude produžen”, navodi se u saopćenju Kantonalnog Tužilaštva KS.

Lazareviću je za taj čin bio obećan novac, pa je on, u namjeri da za sebe pribavi novčanu korist, prihvatio obećanje novčane nagrade da svojim društvenim i utjecajnim statusom i korištenjem bliskih poznanstava sa raznim službenim osobama u pravosudnoj zajednici posreduje kod službene osobe kako bi Muamer Selimović bio pušten iz pritvora.

Hajdarević je potom, po uputu Amela Selimovića, pa je dana iznos od 1.060 KM – kao prethodno obećanu novčanu nagradu za posredovanje – preuzeo od Muamera, koji je bio svjestan radnji koje su njegov brat, Amel, te Hajdarević, Grebo iLazarević, dok se on nalazio u pritvoru, poduzeli za njegov račun.

U optužnici je Tužilaštvo predložilo produženje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice prema Lazareviću, Hajdareviću i Selimoviću zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija