Općinski sud u Zenici sramnom presudom “ohrabrio” prijetnje na društvenim mrežama

Sabrija Agić, sudija Općinskog suda u Zenici, pozdravio je prijetnje novinarima kada je nedavno donio nepravosnažnu presudu kojom je izrekao uvjetnu kaznu zatvora od mjesec dana Harunu Odobašiću iz Zenice zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Posebno je ironično što je duže trajao cjelokupan, itekako složen i zahtjevan, proces otkrivanja počinioca prijetnji bivšem novinaru “Avaza” koje je dobio sa lažnog profila na Instagramu nego je visina izrečene kazne Zeničaninu. Stručni inspektori MUP-a ZDK, nakon šest mjeseci predanog rada, uspjeli su otkriti ko je slao prijeteće poruke.

Ironično je i to što se Odobašić najprije izjasnio da nije kriv, da bi, potom, na glavnom pretresu priznao izvršenje krivičnog djela koje mu se optužnicom stavilo na teret. Tu nije kraj ironiji sudije Agića koji, kao opravdanje za ovu sramnu presudu, za olakšavajuću činjenicu navodi da je optuženi Odobašić priznao izvršenje krivičnog djela. Međutim, nespretni sudija očigledno je smetnuo kako je to ovaj učinio iz drugog puta. Bilo kako bilo, na ovaj način ohrabreni su svi oni koji svakodnevno na društvenim mrežama upućuju prijetnje novinarima s lažnih, ali i pravih, profila Facebooka i Instagrama.

Očekuje se da Kantonalni sud u Zenici ispravi ovu katastrofalnu grešku, ali i da udruženja novinara konačno pokažu opravdanost svog postojanja, te pozovu pravosudne institucije na odgovornost u postupcima poput ovog, piše 072.info.

Valja istaći kako se uvjetna osuda od jednog mjeseca neće izvršiti ukoliko optuženi Odobašić ne učini novo krivično djelo u roku od godine dana od dana pravomoćnosti presude. Osim toga, Odobašiću je izrečena mjera sigurnosti oduzimanja mobitela “Samsung Galaxy S9 plus” sa dvije SIM kartice nepoznatih brojeva, a Upravi policije MUP-a ZDK da isti uništi.

Podsjetimo, Odobašić se sa lažnog Instagram profila javio tadašnjem novinaru “Avaza” prijeteći mu smrću. Samo neke od poruka koje je slao su “Posljedice će biti katastrofalne”, “Što bi se u narodu reklo čuvaj se mraka”…


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79