Operacija visokog rizika: Obavljen prvi zahvat na pacijentici zaraženoj koronavirusom

U travničkoj bolnici danas je obavljena prva operacija na pacijentu kojem je potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus.

Riječ je o traheotomiji na 45-godišnjoj ženskoj osobi koja prije nije bila bolesna, ali je zbog infekcije covidom dobila jaku obostranu upalu pluća te je u četvrtak priključena na respirator. Operaciju je uradio otolaringolog dr. Zulfo Purić, koji nam je kazao kako je ovo jedna od najrizičnijih operacija za medicinsko osoblje.

– Riječ je o operaciji u kojoj otvaramo dušnik u području vrata gdje se napravi otvor na koji se kasnije konektuje tubus i poslije koje se očekuje pozitivan ishod u liječenju pacijenta.

Ova operacija spada u red najrizičnijih zbog opasnosti po osoblje, jer se direktno ulazi u disajni put u blizini pluća, gdje se nalazi veliki broj stanica virusa u samom sekretu – kazao je Purić.

Medicinski tim kojem je Purić bio na čelu, kaže, imao je kompletnu zaštitnu opremu, a operacija je urađena po svim evropskim protokolima. Dosad je bilo, dodaje Purić, operacija na nekoliko covid sumnjivih osoba u Srednjebosanskom kantonu, ali ovo je prva u kojoj je riječ o potvrđenoj zarazi covidom.

– U komunikaciji sam sa doktorima iz Tuzle koji su obavili desetak ovakvih operacija. U Zenici su obavljene dvije, a koliko znam u Sarajevu još nije obavljena nijedna – kazao je Purić za Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79