Opet se gušimo: Kvalitet zraka u Sarajevu i jutros opasan po stanovništvo

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 6 sati na mjernoj stanici Bjelave iznosio je 312 i opasan je po stanovništvo.

Vrijednost čestica PM10 izmjerena na toj mjernoj stanici iznosila je 247, dok je na mjernoj stanici Otoka iznosila 138.

Na toj mjernoj stanici indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 194, odnosno nezdrav je, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD iznosio 278 i vrlo je nezdrav.

Zbog navedene situacije u vezi s kvalitetom zraka u Sarajevu, iz “Ekoakcije” upozoravaju na moguće ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani, treba, također, izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva trudnice, stare osobe i djeca te osobe s respiratornim i srčanim problemima morale bi ostati u zatvorenom.

Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljenmonoksida (CO), prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79