Opisala bečku noć užasa: U podrumu nas je bilo 50-ak, ostali smo do 2 sata ujutro

Nakon terorističkog napada u ponedjeljak navečer, dramatičnu bečku noć za Jutarnji list opisala je Zagrepčanka Karla Blažeković, koja je studira međunarodne odnose i diplomaciju u Beču:

“Moje društvo se okupilo u baru Monami u drugom okrugu. Oko 20 sati me nazvala sestrična, koja je bila nedaleko od mjesta pucnjave. Bila je u šoku i govorila mi je: ‘Ovdje je sve puno policije. Ostani gdje jesi!’. Nakon toga su nam počele stizati poruke o pucnjavi. S obzirom na to da je pisalo da je pucnjava kod sinagoge, pomislili smo da se radi o nekoj ludoj osobi ili da je to djelo nekog neonacista. Izišli smo ispred kafića zapaliti cigaretu, a onda je došao vlasnik lokala i rekao nam da se brzo vratimo unutra jer je dvije ulice talačka kriza.

Oglasila se Belma. Nije povrijeđena od strane terorista u Beču, evo šta se zapravo desilo

Ušli smo, a on je pogasio svjetla, navukao limenu zaštitu i smjestio nas 50-ak u podrum. Tu smo ostali do 2 sata ujutro. Tek tada smo izašli. Nisu vozili taksiji, autobusi, sve je bilo puno policije. Po mene je uspjela doći sestrična.

Novinarka Karla Blažeković opisala je i atmosferu dan nakon napada:

“Svi smo u šoku. Ovaj napad promijenio je bečki način života. Niko ne može vjerovati da je to počinila osoba koja je tu rođena i koja je odrasla u multikulturalnoj sredini”, kazala je ona

Pretresi i uhićenja

Do utorka rano popodne u racijama diljem Austrije, pretreseno je 18 objekata i uhićeno je 14 osoba. Tijekom noći intenzivno se tragalo za mogućim supočiniteljima, no policija je u utorak poslijepodne navela kako na temelju najnovijih podataka nema naznaka da je bilo još izravnih napadača. No, očigledno smatraju da je Kujtim imao pomagače i moguće nalogodavce.

Uhićeni imaju između 16 i 25 godina, a rođeni su u Beču, St. Pöltenu i Mödlingu te na Kosovu, u Bangladešu i Čečeniji. Desetak ih je uhićeno u Beču, a dvoje u St. Pöltenu. Kujtim Fejzulai streljivo je nabavio sredinom lipnja u Slovačkoj, kamo je putovao s prijateljem u automobilu majke jednog od osumnjičenih s Kosova.

Iza 10 sati pripadnici specijalne jedinice Cobra upali su u jedan stan u Linzu te su uhitili muškarca za kojega se navodi da se radi o od ranije poznatom islamistu.
I papa Franjo osudio napad

Osude ovog suludom terorističkog čina, kao i izrazi suosjećanja i solidarnosti s Austrijom stizale su u utorak sa svih strana svijeta, počevši od američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova protukandidata na predsjedničkim izborima Joea Bidena. Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je u utorak austrijsku ambasadu u Parizu i donio knjigu žalosti u koju je na njemačkom jeziku napisao “U radosti i tuzi ostat ćemo ujedinjeni”.

Solidarnost je izrazila i njemačka kancelarka Angela Merkel: “Islamski teror naš je zajednički neprijatelj. Bitka protiv ovih ubojica i njihovih podstrekača naša je zajednička bitka.” Zabrinutost i solidarnost izrazio je i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, a teroristički napad osudio je i papa Franjo.

(VIDEO) Dvije minute užasa: Ovo je lov na napadače iz Beča…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79