Opljačkan novosagrađeni hram Srpske pravoslavne crkve

U Mostaru je opljačkan novosagrađeni hram Srpske pravoslavne crkve u južnom prigradskom naselju Ortiješ koji nosi ime Svetog Stefana Despota i prepodobne Evgenije , a osvešten je 23. aprila ove godine.

Mještani tvrde kako ovo nije prvo pljačkanje i skrnavljenje hrama koji su uz magistralnu cestu M-17 sagradili vlastitim sredstvima uz pomoć donacija od vjernika razasutih širom svijeta, kako bi mogli u svom naselju obavljati vjerske obaveze, te predali na upravljanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi Mostar.

Navodno je ukraden klima uređaj, a mještani tvrde da je ovaj novosagrađeni hram već u nekoliko navrata izložen vandalizmu što zabrinjava mještane, ali i cijelu srpsku pravoslavnu zajednicu u Hercegovini.

Vandalski čin je uočen jučer tokom popodnevnih sati i prijavljen Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona čiji su službenici izašli na mjesto događaja, te uradili uviđaj i poduzeli zakonom previđene radnje kako bi rasvijetlili slučaj.

Zabrinuti mještani, podsjećaju da je ovo prvi novosagrađeni hram u dolini Neretve nakon zadnjeg rata, te da dosadašnji počinioci skrnavljenja tog hrama nikada nisu otkriveni piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79