Opozicija iz RS će teško do vlasti na nivou BiH?

I pored toga što je matematički moguće da se vlast na nivou Bosne i Hercegovine formira bez SNSD-a, to je malo vjerovatno, i u ovom trenutku jedina nepoznanica je ko će od dva bošnjačka politička bloka činiti tu vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

Matematički gledano, opozicione partije iz Republike Srpske imaju pet poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok vladajuće partije u Republici Srpskoj imaju osam poslanika, s tim da jedno poslaničko mjesto iz Republike Srpske ima i SDA. Ovih pet poslanika opozicije dovoljno je da se uđe u vlast, međutim ako se uzme u obzir da je HDZ nezaobilazan za formiranje vlasti i teško je očekivati da će oni kao partnera izabrati opozicione partije, odnosno SDS, PDP i Listu za pravdu i red, posebno iz razloga što opozicija nema ni člana Predsjedništva BiH kako je to bilo 2014. godine.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, rekao je da njegov jedan poslanik i po dva poslanika SDS-a i PDP-a čine dovoljan broj poslanika da se uđe u koaliciju na državnom nivou. On je, međutim, rekao da poslanik njegove liste može podržati samo saziv Savjeta ministara BiH u kojem neće biti SNSD-a.

“Bilo bi poželjno da u tom sazivu ne bude ni SDA ni HDZ-a, ali mogućnosti će pokazati. Šansa za dogovor postoji, svaku većinu bez SNSD-a možemo da podržimo”, rekao je on i dodao da je važnije da nijedna stranka nema četiri delegata u Domu naroda.

I Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, rekao je da će svaka vlast bez SNSD-a biti bolja za RS od bilo koje vlasti u kojoj učestvuje SNSD, i dodao da je to njihova ideja vodilja.

“Niko nas ne treba ni zvati ako nije spreman da u prva tri mjeseca izmijenimo Izborni zakon, uvedemo video-nadzor i skenere da više nikad ne budu ovakvi sramni izbori kakvi su bili 2. oktobra”, rekao je Crnadak.

Ipak, ako je suditi po izjavama bošnjačkih političara, vlast na nivou BiH činiće HDZ, SNSD i vjerovatno stranke okupljene oko “trojke”, odnosno SDP-a, NiP-a i Naše stranke, mada je moguće da na kraju to ipak bude SDA s obzirom na to da ta stranka ima ozbiljan kapacitet da zajedno sa DF-om preuzme primat, prije svega u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, rekao je da se koalicija širi i da bez njih na federalnom i državnom nivou neće biti moguće donositi odluke.

“Imamo dovoljan broj u Klubu Bošnjaka, dovoljno da imamo tri ruke u Domu BiH. Ono što je važno jeste da ova koalicija ima apsolutne brojeve. Bez nas je nemoguće potvrditi bilo kakav prijedlog iz bilo kojeg kluba”, rekao je Konaković.

On je rekao i da su vrata za koaliciju otvorena i za DF te da bi volio da budu tu.

“Ako to znači odricanje pozicija NiP-a, mi im, evo, dajemo te pozicije, da taj blok bude stabilan, da ljudi osjete pomak kao u Sarajevu. Vrata su otvorena i za druge stranke i za pojedince koji su se tamo pokajali, ali samo nema ucjena. Takav razgovor je bio sa HDZ-om, nema ucjena, otvoreni smo, tako će biti i sa Dodikom”, rekao je Konaković.

Upravo je Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci rekao da se “muslimani tamo nešto pate” te da će Srbi i Hrvati, odnosno SNSD i HDZ, odlučivati o svemu. Istovremeno, HDZ je već započeo razgovore sa liderima “trojke”, a nakon sastanka istakli su da su na dobrom putu i da će i dalje raditi na tome da formiraju vlast kako na nivou BiH, tako i na nivou Federacije BiH.

I Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a, rekao je da je u ovom trenutku jedino HDZ neizbježan i da li će po “sljedećim matematikama to biti SDA ili SNSD, i da li će opozicija iz Republike Srpske dobiti priliku da formira Vijeće ministara – u ovom trenutku je prerano govoriti”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79