Opozicija odbila Dodikov prijedlog: Ovo je još jedna njegova podvala, važnije je spašavanje Republike Srpske

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i lider SNSD-a Milorad Dodik već danima traži formiranje koncentracione vlade u koju bi bile uključene sve parlamentarne stranke, pa čak i stranke opozicije. Ipak, opozicioni prvaci smatraju da je ovo još jedna Dodikova podvala i ističu kako formiranja takve vlade neće biti.

Dodik je ponudu stavio na sto u prvim satima nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo Zakon o negiranju genocida. Dodik je rekao da je čak spreman da se povuče i iz Predsjedništva BiH. Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević kaže da u tome ne želi da učestvuje.

Može, ali bez SNSD-a

– Opozicija mora svu svoju energiju i znanje usmjeriti na spašavanje Republike Srpske, a ne da spašavamo Milorada Dodika od političke propasti. Mi u opoziciji ne smijemo biti tako naivni, pa pristati da budemo dio predizborne kampanje Milorada Dodika i SNSD-a. Opozicioni koncept budućnosti Republike Srpske je dijametralno suprotan ovome što radi postojeći režim i mi nemamo moralno pravo biti dio toga, kazao je Miličević za Oslobođenje.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da bi za Republiku Srpsku najbolje rješenje bilo da se napravi koncentraciona vlada u kojoj ne bi bilo SNSD-a. Borenović je istakao da PDP nastavlja djelovanje u Republici Srpskoj kao opoziciona stranka koja će, kako je rekao, žestoko djelovati na sve anomalije u društvu, korupciju, trošenje javnog novca i svega onoga što šteti Republici Srpskoj.

Interesi RS-a, a ne fotelje

– Možda je najbolje rješenje za Srpsku da se napravi koncentraciona vlada u kojoj ne bi bilo SNSD-a. Vlada u kojoj bi SNSD bio opozicija. To bi bilo najbolje rješenje. Sve osim toga je neprihvatljivo. Naravno da nam ne pada na pamet da ulazimo u tu priču i da sklapamo takve dogovore sa Dodikom, rekao je Borenović.

Protiv formiranja koncentracione vlade je i predsjednik DNS-a Nenad Nešić. On smatra da postoje daleko važnije stvari i daleko važnija pitanja za RS nego što je to formiranje koncentracione vlade.

– DNS neće učestvovati u pregovorima o koncentracionoj vladi. Moja želja bila je da postignemo jedinstvo o zaštiti interesa Republike Srpske, a ne da razgovaramo o jedinstvu u raspodjeli fotelja i funkcija. DNS pažljivo prati da li se poštuje postignuti dogovor predsjednika političkih partija i ukoliko bilo koja politička partija prekrši sporazum, DNS neće učestvovati u budućnosti u dogovorima o bilo kojem pitanju i iznosiće svoje stavove koji su u interesu RS-a i srpskog naroda, kazao je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79