Opozicija u BiH ima šansu, za pobjedu će trebati pameti

Opozicija se mora ujediniti želi li pobijediti na narednim izborima i preuzeti vlast nakon 2022. godine. Ali, u tom procesu leži puno zamki i trebaće puno mudrosti, imajući na umu kako aktuelni režim cijepa opoziciju, uzima dijelove sebi, vrbuje zastupnike- preletače, tzv. papke. Najave koje smo čuli juče, od pojedinih lidera opozicije iz FBiH da su spremni da zajedno sa opozicijom iz RS-a sarađuju i da će tokom sedmice ‘popiti kahvu sa njima’, su dobre, ali se puno prethodnih stvari mora desiti u FBiH da bi ta kahva sa liderima opozicije iz entiteta RS imala smisao i efekat.

Prvo, opozicija se mora ujediniti na najširoj osnovi i dogovoriti zajednički nastup u FBiH, da bi dobila povjerenje i dovoljno mandata u parlamentima da može napraviti nove vlade. Jer, opozicija koja trenutno djeluje u entitetu Republika Srpska ima kapacitet skoro većine u Narodnoj skupštini RS i ovakvim pristupom će još ojačati, dok Trojka koja bi popila kahvu sa takvom opozicijom iz RS-a, sama ima jedva petinu u entitetskom parlamentu u FBiH.

Zato, je potrebno da shvate nije samo Sarajevo važno i da nisu sami oni opozicija u FBiH, nego je tu još dosta drugih važnih faktora koje su moraju ujediniti i bez kojih pobjeda neće biti moguća.

Drugo, dešavaju se u BiH i drugi procesi zajedničkog djelovanja opozicionih stranaka, onih koji nisu vlast niti dio SDA grupacije, a niti dio Trojke. Stvarna su opozicija i dobili su, u zbiru pogotovo, značajan dio glasova na zadnjim lokalnim izborima. Nedavno se dio njih okupio kod lidera Platforme za progres, koji ima kredibilitet za promjene, jer i jeste promjena, Mirsada Hadžikadića, gdje su pokazali spremnost da sarađuju i dalje, zajednički organiziraju naredne proteste u BiH i približavaju stavove za zajednički izborni nastup.

Piše: Amina Čorbo – Zećo

I treće, okupljanje opozicije, na zajedničkom radu i konkretnim politikama važnim za sve ljude i priključenje BiH Evropskoj uniji, već se također realizira i ‘kahva je već i ranije dogovorena’, pa će se početkom sedmice održati širi sastanak na koji su kako smo saznali svoje učešće već potvrdili i neki lideri opozicije iz Republike Srpske i FBiH, koja uključuje i Trojku, ali i puno šire od toga.

Inicijator ovog susreta i pristupa je lider Nezavisnog bloka Senad Šepić, koji je još od lokalnih izbora najavio široku Platformu Evropa sada, gdje bi stranke iz oba bh. entiteta koje istinski žele ispunjavanje 14 prioriteta EU i priključenje BiH Evropskoj uniji radile zajedno na izradi zakonskih rješenja, koje bi upućivali u Parlament i našu zemlju čupali iz ralja etnopolitike, dnevnih svađa o prošlosti i vještačkih sukoba na kojima opstaju današnji lideri i vlast. Šepić ima vjerovatno i ponajviše realnog iskustva u ovim poslovima, jer je, iako mlad, bio dva mandata parlamentarac na nivou BiH, bio je član Vijeća ministara i obnašao značajne funkcije i u Vijeću Evrope. To je veoma važno, jer lideri opozicije, iz Trojke, ali i oni ozbiljni izvan Trojke nisu dosad obnašali neke pozicije na nivou BiH i nemaju iskustva ove međuentitetske saradnje i mogućnosti za donošenje najboljih i realnih odluka za sve u BiH. Ovakav pristup, na ovim temama koje dođu od domaćih aktera, sigurno će podržati i prijatelji BiH u svijetu i to je njegova dodatna vrijednost.

Dakle, opozicija se u FBiH prvo mora dobro uhrpati. Lične, sebične, neke kantonalne i regionalne interese mora ostaviti po strani. Mora pokazati da joj je interes država BiH i tako se okrupnjavati. Ova tri paralelna procesa se moraju spojiti i dogovoriti zajednički koordiniran rad. I Trojka, i Šepić i Hadžikadić, pa i novoformirani NES i neki drugi značajni politički projekti sa lokalnog nivoa, svi moraju sjesti zajedno za sto, tako pokazati snagu koja će ljudima u BiH vratiti vjeru da izađu na izbore i masovno podrže promjene. U ovom vremenu prekretnice i za državu i našu budućnost niko od ovih nabrojanih nema pravo na sebičnost i pokušaj isključivanja onih drugih.

Pokazalo se i na primjeru izbora u Travniku. Ne može sama Trojka izvan Sarajeva skoro ništa, nedovoljno je to. Ne mogu sami niti Hadžikadić, ni Šepić, ni Ogrešević…, ali svi zajedno, sa iskustvom kojeg imaju i vrijednostima koje nose, bilo sa lokalnog, kantonalnog, državnog ili međunarodnog nivoa, sigurno mogu i hoće uspjeti. Onda taj uspjeh uveže i sa kolegama iz opozicije iz entiteta RS i tako naprave promjenu, koja je realna. A to od svih njih očekuju i njihovi birači, ali i najveći broj građana naše zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79