Oprema za angio salu leži u podrumu: Za nabavku potrošeno 1,26 miliona maraka, a novac za opremanje prostora nemaju

Opšta bolnica „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora još prošle godine je nabavila opremu za angio salu i ima obučene ljekare, ali nema spreman prostor zbog čega oprema mjesecima neotpakovana stoji u podrumu bolnice.

Vršilac dužnosti direktora u ovoj zdravstvenoj ustanovi, Andrija Vukotić, rekao je da je nabavljena oprema u vrijednosti 1.261.259 KM, ali da bolnica nema 180.000 KM kako bi opremila odgovarajuću prostoriju.

Andrija Vukotić. vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović”

– Naša bolnica nema toliko novca. Mi ćemo se potruditi na jesen ili do kraja godine. Ovo jeste kapitalni projekat za čitavu regiju. Moramo se potruditi da sakupimo ovih 180.000 KM. Imamo već subspecijaliste kardiologe koji su spremni i čekaju adaptaciju angio sale i da ona počne sa radom – rekao je Vukotić na sjednici Skupštine grada Prijedora, čiji je i odbornik.

On je najavio da je u planu organizacija donatorske večere krajem godine kako bi se skupio novac za uređenje prostora za angio salu.

Podsjetio je da je ova angio sala značajna za pacijente čitave regije, ali i pacijente iz susjednih opština u Federaciji BiH koji se liječe u prijedorskoj bolnici.
Opremanje angio sale u prijedorskoj bolnici jedini je projekat iz oblasti zdravstva koji je bio predviđen planom kapitalnih investicija od 2018. do 2020. godine, ali je ponovo uvršten u plan kapitalnih investicija od 2021. do 2023, jer nije realizovan zato što nije uređen prostor za salu.

Za nabavku opreme za angio salu, odnosno opremu za salu za kategorizaciju srca i krvnih sudova, Vlada RS je još 2018. godine od klirinškog duga izdvojila 1,3 miliona KM.

U izvještaju o realizaciji plana kapitalnih investicija je navedeno da su u maju prošle godine nabavljeni holter EKG, koji je plaćen 40.950 KM, i traka za ergometriju, koja košta 32.760 KM. Potom je u novembru nabavljena angio sala, koja košta 1.169.999 KM, a u decembru je stigao plazma sterilizator, koji je plaćen 17.550 KM.

Goran Predojević, načelnik Internog odeljenja u bolnici “Doktor Mladen Stojanović”

Načelnik Internog odeljenja u bolnici “Doktor Mladen Stojanović”, Goran Predojević, koji je inače i šef Kluba odbornika DNS u Skupštini grada Prijedora, podsjeća da je oprema u ovu zdravstvenu ustanovu stigla prošle godine.
– Imamo dva doktora koja su obučeni za rad u angio sali i imamo aparaturu, a pacijenti moraju na intervencije da idu u Banjaluku. Ova angio sala bi pokrivala čitavu regiju, ali bi bila značajna i za pacijente iz Unsko-sanskog kantona kojima je potrebna hitna intervencija – objašnjava Predojević.

Angio sala je veoma značajna za liječenje pacijenata s bolestima srca. Ona je namijenjena upravo za dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih oboljenja. Posebno je opremljena kako bi se spasli pacijenti sa srčanim udarima.

Veoma je bitno da oni nakon srčanog udara već u prvom, takozvanom zlatnom satu stignu u angio salu. Na osnovu toga može se i zaključiti koliki bi bio značaj prve angio sale u Prijedoru za čitavu regiju. U planu je da se prostor za angio salu uredi u prizemlju bolnice, iza prijemnih ambulanti.

UREĐENJE PROSTORA
U izvještaju o revidiranom planu kapitalnih investicija u prošloj godini do detalja je objašnjeno za koje radove na uređenju prostora angio sale je potrebno 180.000 KM.

To su građevinski radovi na adaptaciji prostora, bravarski radovi za montažu vrata s adekvatnom olovnom zaštitom, obezbjeđivanje posebnih uslova – antistatik pod, izrada nosive konstrukcije za vješanje aparata, adekvatna zaštita od jonizujećeg zračenja i zaštita zaposlenih, nabavka i ugradnja specijalnog prozora sa olovnim staklom.

Potrebni su i radovi na instalacijama, kao što su kanalizacija, vodovod, ventilacija, klimatizacija, grijanje i elektro instalacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79