OPREZ: Evo šta policija pojačano kontroliše

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u narednom periodu realizovaće akciju “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni” sa ciljem povećanja bezbjednosti u saobraćaju i smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama.

 

Akcija će na području Srpske trajati od 15. do 31. oktobra, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

“Podsjećamo građane da je korištenje pojasa i sjedalica zakonska obaveza, te da je zabranjena upotreba mobilnih telefona za vrijeme upravljanja vozilom”, naveli su iz MUP-a.

Iz MUP-a apeluju da se učesnici u saobraćaju pridržavaju zakonskih propisa i na taj način utiču na smanjenje mogućih posljedica po sebe i po druga lica.

“U devet mjeseci ove godine evidentirano je 7.628 saobraćajnih nezgoda u kojima je stradalo 2.645 lica, od kojih je više od 75 odsto vozača, suvozača i putnika”, navodi se u saopštenju i dodaje da je analizom utvrđeno da veći broj ovih lica nije koristio pojas.

Iz MUP-a naglašavaju da su u tom periodu zbog nekorištenja pojasa izdata 12.324 prekršajna naloga, dok je zbog nepropisnog prevoza djece na prednjem i zadnjem sjedištu izdato 376 naloga.

“Zbog korištenja mobilnog telefona za vrijeme učestvovanja u saobraćaju sankcionisano je 1.790 vozača”, naveli su iz MUP-a.

Iz ove institucije poručuju da korištenje pojasa znatno utiče na smanjenje posljedica povreda vozača, suvozača i putnika, dok je korištenje sjedalice za djecu najbolji način zaštite djece od neželjenih posljedica.

Upotreba mobilnog telefona vozaču prilikom vožnje odvlači pažnju, povećavajući rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda, napominju iz MUP-a.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79