OPREZ: Lažni računi za pomoć na društvenim mrežama

Petrinja i Sisak, Hrvatska - 29. prosinca 2020: Stanje nakon potresa u Petrinji Potres od 6.2 po Richteru pogodio je danas u 12.29 minuta hrvatske gradove Petrinju i Sisak gdje je nanio velike materijalne štete te odnio jedan dječji život, a njegova snaga osjetila se i u Zagrebu, u velikom dijelu Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine ( stringer - Anadolu Agency )

Potpredsjednik Hrvatskog udruženja menadžera bezbjednosti Alen Delić upozorio je da se društvenim mrežama šire lažne vijesti oko posljedica potresa – od računa za uplate pomoći pa do netačnih informacija.

“U ovom je trenutku najbolje držati se onih podataka koje na službenim stranicama objavi Štab civilne zaštite ili eventualno Hrvatski crveni krst. Dodatne provjere su prilikom samog plaćanja, ukoliko se radi o pravnim osobama, podaci će se automatski prepoznati u aplikacijama za plaćanje. Sva strana plaćanja, a ima i takvih, su sumnjiva”, rekao je Delić za portal “24sata”.

On je istakao da se može očekivati da će se lažni računi za prikupljanje pomoći više pojavljivati u idućim danima.

“Relevantni mediji u ovom trenutku, čini se, objavljuju i relevantne informacije. Na društvenim mrežama u tom smislu treba pratiti potvrđene stranice, osobe i medije. Treba se uzdržati od prosljeđivanja informacija koje u tom smislu ne dolaze iz nadležnih službi civilna zaštita i policija ili medija. Treba, dakle, provjeriti gdje je informacija nastala”, objasnio je Delić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79