Oprez u saobraćaju: savjetujemo maksimalno opreznu vožnju

Saobraćaj se jutros u RS odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, dok  magla smanjuje vidljivost na putevima u kotlinama, uz rijeke i preko prevoja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz. Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi,saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom čije je poštovanje obavezno.

Vozačima na svim putnim pravcima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Na magistralnom putu M-17 dionica Johovac-Rudanka (na stacionaži km 0+520) radi isključivanja i uključivanja mehanizcije koja je angažovana na izgradnji autoputa od petlje Johovac do petelje Rudanka dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja u periodu od 21.05.2019. do 31.12.2019.Izmjena o režimu saobraćaja biće regulisana privremenom saobraćajnom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na magistralnom putu M-18, na dionici Krupac-granica RS (Bogatići), na teritoriji opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafore). Radovi su planirani do 31.12.2019. godine.

Deminiranje terena izvodi se na deminerskom radilištu “Klakari Donji 8, 13 i 14”, opština Brod, dolazi do privremenih obustava saobraćaja na dionici magistralnog puta M-14.1 Brod –Odžak. Privremene obustave saobraćaja će se izvoditi radnim danima u vremenu od 08:00 do 15:00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja (do 20.12.2019.).

U toku su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na magistralnom putu M-20 dionica 303 Bileća-Podosoje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju (do 23.08.2019.).

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaj na magistralnom putu M-14.1 dionica Modriča 1-Modriča 2 , kao i na regionalnom putu R-465 dionica Bušletić-Modriča 2, zbog  izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice na spoju navedenog magistralnog i regionalnog puta i Tarevačke ulice (do 06.07.2019.), dok je dionica M-14.1 Modriča 2-granica RS (Ždreban) u potpunosti zatvorena za saobraćaj u zoni izvođenja radova, a vozila se preusmjeravaju kroz Ul. Vojvode Putnika i Dositeja Obradovića.

U toku su radovi na postavljanju inteligentnih transportnih sistema (ITS) na auto-putu E-661 Gradiška-Banja Luka, lokalitet Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Planirano je da radovi traju do kraja godine (31.12.2019.). Takođe, na istom auto-putu, zbog izvođenja radova na izgradnji naplatne stanice  “Čatrnja”  izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, a planirano je da ovi radovi traju do 30.06.2019. Napominjemo da su u toku i radovi na postavljanju naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa autoputem E-661.

U toku su radovi na izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. Januar”, Banja Luka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače upozoravamo da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi na izgradnji trotoara na regionalnom putu R-480 Derviši-Klašnice 2 ( u Ulici Put srpskih branilaca i 16. Krajiške N.O. brigade), zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno (do 30.06.2019.).

Zbog izvođenja radova na izgradnji pješačke staze, na regionalnom putu R-462a na dionici Obudovac-Lončari, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju (do 30.06.2019.).

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 Ukrina-Gornja Vijaka i R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), potpuno je obustavljen saobraćaj.

Zabrane

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača u vremenskim periodima od 00:00 do 07:00 i od 16:00 do 00:00 časova na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, a zbog radova na sanaciji klizišta. Ova zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

AMS RS

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

BANJA LUKA

Zbog izvođenja radova na izgradnji Istočnog tranzita, obustavljen je saobraćaj u Ulici Krfska, na dijelu od Ulice Cara Lazara do Ulice Patrijarha Arsenija Čarnojevića. Radovi su planirani do 31. 07.2019. godine, do 18 časova.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice, na dionici regionalnog puta R-405 Banjaluka (Rudarska)-Stari Majdan i na spoju navedenog regionalnog puta i ulica Momčila Popovića i Dr Jovana Raškovića (kod restorana Sirano), izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Za vrijeme izvođenja radova, saobraćaj je regulisan privremeno postavljenom saobraćajnom signalizacijom (do 10.07.2019.).

Zabranjuje se saobraćaj: Svim vozilima u Ulici Gavrila Principa, na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića, te u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice u Banjaluci, osim vozilima stanara.

FEDERACIJA BiH

Zbog radova u tuneluVranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštovanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Mostar-Čitluk, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Jajcu i Mostaru.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP jutros  nema zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Auto-moto savez Republike Srpske pustio je u rad video kamere na graničnim prelazima Novi Grad i Kozarska Dubica, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS RS upoznaju sa stanjem saobraćaja na tim graničnim prelazima. Vozači koji kreću na put van granica BiH sada imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na deset graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj. AMS RS poziva vozače da, prije polaska na putovanje van BiH preko navedenih graničnih prelaza, provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Besplatna Viber grupa: Upozorite vozače na policijske patrole, radare, gužve u saobraćaju, nesreće…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79