Oprez vozačima: Gužva na putu Sarajevo – Mostar, i na granicama

 

Vikend u Bosni i Hercegovini često donese gužve na putevima, a tako je i danas, od ranih jutarnjih sati, kada je riječ o relaciji Sarajevo – Mostar. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače na to da su u toku radovi na brojnim dionicama te da se informišu prije kretanja na put.

Ističe se da su uslovi za vožnju na putevima u BiH povoljni, a da je promet vozila umjeren. Tokom dana očekuju pojačan promet vozila, posebno na putevima prema jugu, kao i na graničnim prijelazima.

Čitaoci Klix.ba javljaju već sada da su gužve u saobraćaju vidljive na izlazu iz Sarajeva prema Mostaru kod naplatnih kućica, kao i u okolini Konjica, gdje su gužve također česte.

Iz BIHAMK-a mole vozače teretnih vozila se nakratko isključe iz saobraćaja kada iza sebe primijete dugu kolonu vozila, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Na graničnim prijelazima u BiH, prema informacijama BIHAMK-a, zadržavanja nisu duža od 30 minuta, osim na graničnom prijelazu Doljani, odnosno Metković, gdje je pojačan promet vozila prilikom izlaza iz Bosne i Hercegovine.

 

Gužve na graničnim prijelazima se tokom dana posebno očekuju na onim prijelazima koji vode ka moru.

Radovi na putu

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, na autoputu A-1, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Bijeljina-Šepak, Čitluk-Ljubuški, Bihać-Kamenica, Livno-Šuica i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta, jednom trakom.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79