Oprezno s pirotehnikom: Anđelko je prije 2 godine ostao bez dva prsta zbog petarde

Anđelko Lugonja iz Banja Luke 2018. godine teško je povrijeđen nakon što mu je velika petarda eksplodirala u ruci. Lugonja je tada ostao bez dijelova trećeg i četvrtog prsta desne ruke.

– Učite na mojoj grešci. Ne dao Bog da se ovo nekome opet dogodi – poručio je tada Lugonja.

Dvije godine poslije Lugonja je za „Avaz“ kratko potvrdio da se oporavio, ali nije želio da se prisjeća trenutaka kojom prilikom je teško povrijeđen.

Dolazi do eksplozije u rukama

Specijalista urgentne medicine dr. Azra Pašić iz Hitne pomoći u Sarajevu upozorava da od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju djeca.

– Mi svake godine upozoravamo građanstvo da su pirotehnička sredstva vrlo opasna. Nažalost najčešće stradaju djeca koja na neki način dođu do petardi, raketa ili vatrometa. Dolazi do eksplozije u rukama i najčešće su to povrede prstiju, šake, a čak imamo slučajeva i amputacije, znači potpunog otkidanja prsta šake. Česte su i povrede lica i očiju – upozorava dr Pašić

Ove godine u Sarajevu, srećom nije bilo težih slučajeva ali nam sada slijedi taj period kada se očekuje veća upotreba pirotehničkih sredstava.

Dr. Pašić: Djeca najčešće stradaju

Dr. Pašić: Djeca najčešće stradaju

– A da ne govorim o tome što njihova upotreba uznemirava kako građane i malu djecu, tako i kućne ljubimce – kaže dr. Pašić.

Iz policijskih agencija u BiH ponovo upozoravaju da se upotrebom pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir što je kažnjivo.

U MUP-u Kantona Sarajevo upozoravaju da onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Angažirani policajci u civilu

U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreči novčane kazne za počinioce u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno, usvojitelje ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM.

– Apelujemo na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te spriječili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice. Želimo skrenuti naročito pažnju roditeljima i starateljima da čuvaju djecu da ne bi došlo do neželjenih situacija u Novoj godini – kaže Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

On je napomenuo da će pripadnici MUP-a KS u uniformi i u civilu biti angažirani na lokacijama gdje se može očekivati preprodaja i upotreba ovih sredstava.

Nedozvoljena prodaja petardi na ulicama

Nedozvoljena prodaja petardi na ulicama

U Republici Srpskoj su je kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava na mjestima i na način kojim se izaziva uznemirenost građana, za fizičko lice od 300 do 900 KM, a za privredno društvo i drugo pravno lice u iznosu od 2.000 do 6000 KM.

Ukoliko maloljetnik, lice od 14 do 18 godina, počini naprijed navedene prekršaje, a ako je izvršenje prekršaja posljedica propuštanja dužne brige roditelja, odnosno staratelja maloljetnika, a da su u mogućnosti da takav nadzor vrše, kazniće se i roditelj, odnosno staratelj maloljetnika novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM, a ukoliko maloljetnik počini prekršaj u periodu od 23 do 6 sati roditelj, odnosno staratelj maloljetnika kaznit će se novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM – naveli su u MUP-u RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79