Optimisti, realisti ili nešto treće: Iz SDA tvrde da će u 2022. godini zaposlenost biti najveća

U SDA uvjeravaju da će do kraja ove godine broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine biti jednak onom u predpandemijskoj 2019. koju su ocijenili kao “najboljom poslijeratnom”. Očekuju da će taj broj sljedeće godine biti veći nego 2019.

Bosni i Hercegovini prijeti gubitak 250.000 radnih mjesta!

Objavili su grafičke prikaze statističkih podataka o zaposlenim i nezaposlenim od 2015. do ove godine, a za koje su istakli da potvrđuju rast zaposlenosti. Ocijenili su da bi zaposlenost bila i veća da se nije desila pandemija.

Gdje se nalaze te stotine hiljada novih radnih mjesta koje su obećavali?

“Da nije bilo pandemije, zaposlenost, koja je u 2019. dosegnula vrhunac, sasvim sigurno bi nastavila rasti u istom tempu, od 10.000 do 15.000 radnih mjesta godišnje. Pandemija je zaustavila rast. Federacija je u najtežem periodu pandemije ostala bez 27.000 radnih mjesta, ali to ni izbliza nisu bile posljedice kakve su u svojim crnim prognozama predviđači pojedini ‘analitičari'”, poručili su iz vladajuće stranke.

Kako su naglasili, u Federaciji je suprotno crnim prognozama brzo počeo ekonomski oporavak. Smatraju da je to posljedica ispravnih i pravovremenih mjera koje je poduzela vlada na čelu Fadilom Novalićem, koji je kadar ove stranke. Naveli su da će do kraja ove godine broj zaposlenih u ovom entitetu biti jednak broju zaposlenih u 2019. te očekuju da taj broj sljedeće godine bude i veći.

“Podaci iz septembra 2021. pokazuju da je u odnosu na poslijeratnu 2019. broj radnih mjesta, unatoč pandemiji, manji samo za 5.000. Ekonomski trendovi i procjene jasno nagovještavaju da će do kraja ove godine broj zaposlenih dostići rezultat iz 2019. te u 2022. premašiti ga”, zaključili su u SDA.

Kakva je situacija u FBiH: Koliko je izgubljenih, a koliko vraćenih radnih mjesta?

Navedeni podaci odnose se na svaki decembar od 2015. do 2020., dok su za ovu godinu navedeni podaci iz septembra. Osim toga, nije naveden izvor ovih podataka.

S druge strane, Federalni zavod za statistiku u godišnjacima objavljuje godišnji prosjek zaposlenih izračunat na osnovu aritmetičke sredine mjesečnih stanja. Dakle, u obzir se uzima svaki mjesec date godine, a ne samo onaj posljednji u godini.

Ove dvije grafike prikazuju rast zaposlenosti u Federaciji BiH u vrijeme aktuelne Vlade na čijem je čelu premijer Fadil…

Posted by SDA – Stranka demokratske akcije BiH on Sunday, 24 October 2021 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79