Optimizam raste nakon preporuke Evropske komisije: Hoće li BiH uskoro dobiti datum otvaranja pregovora

Dan nakon formalne preporuke Evropske komisije o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, optimisti su ispunjeni nadom, dok pesimisti traže konkretni datum početka pregovora. Uprkos postojanju nekoliko ključnih koraka do finalnog datuma, izgledi za napredak na evropskom putu zemlje su, prema mnogima, vrlo dobri.

Apliciranje za članstvo i preporuka Evropske komisije predstavljaju ključne događaje na bh. evropskom putu, no finalna odluka šefova država i vlada Unije još uvijek je ključna. Kao treći značajan korak, nakon prihvatanja preporuka, slijedi kreiranje pregovaračkog okvira.

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, istakao je za N1 spremnost zemlje za ovaj proces te naglasio važnost ireverzibilnosti ovog puta. Uprkos optimizmu, naglasak je stavljen na brzo provođenje provjere bh. legislative kako bi se uskladila s evropskim standardima, što je složen proces za bosanskohercegovački sistem.

Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije, naglasila je za N1 važnost daljnjeg rada bh. vlasti kako bi se dodatno argumentiralo prihvatanje od strane država članica EU.

Međuvladina konferencija trebala bi prethoditi finalnoj odluci, a predsjedavanje Vijećem Evropske unije od 1. jula preuzima Mađarska, što otvara mogućnost prve međuvladine konferencije do kraja godine, prema izjavama mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijarta.

Uprkos optimizmu, postoji i određeni skeptizam, s obzirom na različite stavove unutar 27 članica EU. Nedžma Džananović Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka, naglasila je da je važno postizanje saglasnosti svih članica kako bi se osiguralo napredovanje u procesu integracije.

Uprkos nesigurnostima, mnogi smatraju da je Bosna i Hercegovina na korak do historijskog trenutka u svojem evropskom putu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79