Optužen državljanin Hrvatske: Podmitio carinika da u BiH uveze robu po “povoljnijim” uslovima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Joška Cvitanovića (42), državljanina Hrvatske, kojom ga tereti za krivično djelo davanje dara ili drugog oblika koristi.

– Optuženi se tereti da je, prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu, uspostavio kontakt sa službenom osobom u carinskim organima UIO BiH, zaposlenom na graničnom prijelazu Međunarodni aerodrom Sarajevo, kako bi pristupio izvršenju krivičnog djela, sa ciljem da za sebe osigura povlašteni položaj prilikom carinske procedure na ulazu u BiH. Nakon dolaska na područje BiH, prilikom carinske kontrole, znajući da sa sobom nosi robu koja podliježe carini, optuženi je ovlaštenom carinskom djelatniku, ponudio novac, kako bi za sebe ishodio povoljniji carinski postupak – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se dodaje da se optuženi tereti da je službenoj osobi u institucijama BiH učinio dar u vidu novca da u okviru svojih ovlaštenja ne izvrši što bi morao izvršiti, čime je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79