Optužen vozač Citroena: Udario učenicu na pješačkom prijelazu

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv M. D. (40) zbog sumnje da je prije mjesec i po u blizini tehničke škole u ovom gradu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđena malodobna učenica.

Zbog kršenja saobraćajnih propisa on je optužen za ugrožavanje javnog saobraćaja kojim je oštećena, uz gubitak svijesti, zadobila teške i po život opasne povrede.

Vozač M.D. se tereti da je 7. oktobra, oko sedam sati, vozeći se automobilom Citroen Xara prema zgradi Doma zdravlja propustio obratiti pažnju na djecu, koja su se kretala pješačkim prijelazom prema srednjoj tehničkoj školi.

Nije obraćao pažnju na pješake

– Sumnja se da, pri brzini od oko 52 kilometra na sat, on uopće nije preduzeo radnju kočenja čime je izbjeći nalet automobila u tijelo malodobne pješakinje, koja se kretala duž obilježenog pješačkog prijelaza. U saobraćajnoj nezgodi, 15-godišnja učenica zadobila je teške tjelesne povrede zbog kojih je izvjesno vrijeme i tokom bolničkog liječenja bila bez svijesti, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

U saradnji s Policijom Distrikta, Tužilaštvo je sprovelo intenzivnu i sveobuhvatnu istragu tokom koje su odmah zabilježeni tragovi na licu mjesta saobraćajne nesreće, a ubrzo potom uzete su izjave svjedoka očevidaca i sprovedena saobraćajna i medicinska vještačenja.

Optužnica podignuta za mjesec i po

– Istragom je nesporno utvrđeno kršenje elementarnih saobraćajnih propisa u upravljanju vozilom od strane osumnjičenog, koje je za posljedicu imalo prouzrokovanje saobraćajne nezgode i povređivanje malodobne učenice – navodi se u optužnici podignutoj nakon nepunih mjesec i po. Optužnicu protiv M.D. za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja (iz člana 326 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) Tužilaštvo je dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Distrikta, gdje je i potvrđena, navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79