Optužen za smrt 10 ljudi, a on i dalje radi u bolnici i liječi pacijente

Dr. Davorin Diklić i dalje radi svoj posao, kao i svi ostali ljekari. Mi ćemo poštovati svaku sudsku odluku. Ako ona bude osuđujuća, na adekvatan ćemo se način postaviti. Svako je nevin dok nije pravosnažno osuđen.

Izjavio je to za 24sata.hr direktor bjelovarske bolnice dr. Allouch Ali, komentirajuću odluku suda o ponavljanju procesa protiv dr. Diklića. Naime, Dikliću, bivšem direktoru bjelovarske bolnice i šefu hirurgije, ponovo će se suditi za 12 krivičnih djela jer je zagrebački Županijski sud prihvatio žalbu bjelovarskog Općinskog državnog odvjetništva na oslobađajuću presudu Općinskog suda iz Bjelovara. Diklić je optužen za 12 krivičnih djela protiv zdravlja ljudi.

Optužen je za nesavjesno liječenje čime je uzrokovana smrt 10 pacijenata, a teško je narušeno zdravlje kod još dva pacijenta. Odvjetništvo se žalilo na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje s prijedlogom da se presuda ukine i predmet vrati u ponovni postupak. Diklić je uhapšen prije sedam godina. Nakon godinu i po optužnica je potvrđena na sudu.

U optužnici stoji da je krivična djela počinio od 2003. do 2009. godine, kao ljekar specijalist hirurgije “primijenio očito nepodobno sredstvo liječenja i način liječenja te uopće nesavjesno postupao”.

Državno odvjetništvo je tvrdilo da je Diklić upravo zahvaljujući ljekarskim pogreškama prouzročio smrt deset osoba, dok je dvojici pacijenata teško narušio zdravlje. Vijeće Općinskog suda iz Bjelovara je nakon maratonskog suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost donijelo početkom septembra 2017. godine oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

U obrazloženju oslobađajuće presude sud iz Bjelovara je naveo da ne postoje dokazi prema kojima bi donio osuđujuću presudu. Podsjećamo da je odvjetništvo od suda tražilo da se osim zatvorske kazne Dikliću oduzme liječnička licencija i zabrani rad na 10 godina. On se u međuvremenu okitio najvećom profesionalnim titulom u ljekarskom zvanju, primarijusa. U međuvremenu dr. Diklić i dalje radi na hirurškom odjelu bjelovarske bolnice.

Bjelovarski advokat Jugoslav Puran, koji zastupa dr. Diklića, kazao je kako nema komentara na sudsku odluku. Dodao je kako vjeruje da će i ponovljeni postupak biti zatvoren za javnost kao i prvo suđenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79