Optužena petorka na Sudu BiH: Uskoro suđenje Alisi Ramić – Mutap, njenom ocu Zijadu Mutapu, policajcima Bariću i Dupovcu

U Sudu BiH 7.oktobra zakazan je početak suđenje optuženoj petorci u predmetu “Dženan Memić”, saznaje portal “Avaza”.

Ova satnica zvanično je navedena i na stranici Suda Bosne i Hercegovine. Sudija koji će voditi proces je Branko Perić.

Taj dan, čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH počet će sudski proces u predmetu za koji vlada veliko interesovanje javnosti, pogotovo nakon što je nedavno Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao pravosnažnu oslobođajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koje je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo optužilo da su skrivili nesreću u kojoj je Memić poginuo.

Na optuženičkoj klupi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Mutap – Ramić koja je bila zajedno sa Dženanom Memićem kada je stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji 2016. godine, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner ilidžanskog hotela “Crystal” Muamer Ožegović, koji je radio u noći kada je Memić stradao.

Optuženi se terete za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića Dženana Memića. Oni su 25.avgusta negirali krivicu za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Kako smo ranije objavili, iz podignute i potvrđene optužnice, koja je “Avazu” dostavljena iz izvora bliskih Sudu, jasno se vidi da je Alisa Mutap odbila navesti sve činjenice koje su joj bile kao očevicu itekako poznate te da je utvrđeno da je kobne noći bila svjesna i komunikativna.

Iz medicinske dokumentacije i nalaza ljekara vidi se, također, da Mutap nije imala amneziju.

Kako je navedeno u optužnici, Alisin otac Zijad je organizator grupe koja je imala za cilj prikrivanje stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo.

Tužilaštvo je u optužnici, u dijelu koji se odnosi na Zijada Mutapa, navelo da je Zijad Mutap, nakon saobraćajne nesreće, stupio u kontakt s Hasanom Dupovcem, u to vrijeme šefom Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, nakon čega su dogovorili sastanak u restoranu “Royal” kod Vogošće, gdje su još bili zaštićeni svjedok M-10 i Edin Avdić.

Prije sastanka Zijad Mutap je dao uputstva Dupovcu i broj telefona zaštićenog svjedoka, kako bi dogovorili susret u Vogošći.

– Dupovac je od istih (zaštićenog svjedoka M-10 i Edina Avdića, op. a.) zatražio da pronađu vozilo Renault Clio zelene boje, iako je znao da nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan Memić, obećavajući im, prema uputama Zijada Mutapa, novčanu korist, znajući da isti nisu ovlašteni da prikupljaju dokaze i obećavajući im da mogu počiniti sve osim ubistva prilikom pronalaska tog vozila – navedeno je, između ostalog, u optužnici.

Osim toga, kako je “Avaz” prekjučer i objavio, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će u narednim danima otvoriti i istragu za krivično djelo ubistvo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79