Optuženi Alisa i Zijad Mutap, policajci Dupovac i Barić te Muamer Ožegović ponovo u sudnici

 

Početkom naredne sedmice u Sud BiH zakazano je ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se optuženima u predmetu “Dženan Memić” Alisi i Zijadu Mutap, policajcima Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te Muameru Ožegoviću, uposleniku hotela “Crystal” na Ilidži produži pritvor.

Radi se o prijedlogu Tužilaštva koji je poslan uz optužnicu.

Podsjećamo, petorka je optužena prije dvije sedmice, ali je Sud tek jučer potvrdio optužnicu.

Optuženi se terete za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima protuzakonitog posredovanja, pomoći počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza.

U međuvremenu svi su pušteni da se brane sa slobode, ali se i dalje čeka odluka Apelacionog vijeća po žalbi Tužilaštva BiH.

Tačnije, sudija je tražio da se podnesu dva prijedloga za produženje pritvora, što je Tužilaštvo i uradilo. No, sud je odbio prijedlog za produženje pritvora iz istrage.

Optuženi Zijad Mutap i Hasan Dupovac

Po prijedlogu uz optužnicu, pritvor optuženima može trajati i do dvije godine, a organizatoru, Zijadu Mutap i do tri.

Petorku Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, mladića koji je, nakon teških povreda, preminuo 15. februara 2016. godine. Sumnja se da su pristupili kriminalnoj grupi koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić dobio povrede opasne po život u Velikoj Aleji na Ildži, 8. februara iste godine.

U optužnici se navodi da su Ramić, Mutap, Dupovac, Barić i Ožegović prikrivali i fingirali dokaze, a navodno je optuženi Mutap ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima su i optuženi, te je s njima lično i u dogovoru počinio nezakonite radnje, odnosno zajedno su činili nezakonite radnje.

Riječ je o neovlaštenom i bez naredbe nadležnog suda izuzimanju dokaza u vidu snimaka videonadzora, podmetanju dokaza, utvrđivanju akata koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, dostavljanju fingiranih dokaza na vještačenje te ometanju i usmjeravanju istrage u pogrešnom smjeru piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79