Optuženi gradonačelnik Čapljine i njegov pomoćnik negirali krivicu za zloupotrebu položaja

Gradonačelnik Čapljine, Smiljan Vidić (61) i njegov pomoćnik Darko Šimović (52), suočeni su s optužbama za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Prema optužnici Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona, sumnjiči ih se da su od marta 2011. do januara 2015. zajednički koristili svoje položaje kako bi neregistriranoj firmi omogućili nezakonito stjecanje zemljišta na području općine Čapljina, čime je kupac ostvario nezakonitu korist od gotovo miliion maraka.

Vještačenjem je utvrđeno da je sporno zemljište vrijedilo preko milion maraka, dok je pravna osoba “Neretva energija” platila samo manji iznos.

Naime, vještačenjem je utvrđeno da je to zemljište u 2015. godini vrijedilo 1.002.113 KM, a pravna osoba ”Neretva energija” je isto dodjelom platila 143.159 KM.

”Na taj način je pravnoj osobi ‘Neretva energija’ d.o.o. Čapljina pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 858.954 KM, a općini Čapljina pričinjena šteta u vidu gubitka prava vlasništva nad navedenim zemljištem u visini 1.002.113,00 KM, procijenjene vrijednosti u 2015. godini”, stoji u optužnici, javlja Bljesak.info.

Tužiteljstvo planira dokazati optužbe ispitivanjem svjedoka i vještaka, kao i prilaganjem materijalnih dokaza. Vidić i Šimović su na sudu negirali krivicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79