Optuženi smo za djela od 95, 150, 350 KM: Gdje su sad ti kamioni, luksuzan život, imovina, bankovni računi…

Istina je da pojedinci posjeduju enormno bogatstvo, luksuzne automobile, vikendice sa bazenima, po nekoliko stanova i porodičnih kuća, kamiona, bagera, restorana i tako dalje…

Grupa od 16 policajaca, koji su uhapšeni u akciji Dar1, a potom proveli šest mjeseci u pritvoru, odlučila se zajednički objaviti pismo javnosti i objasniti neke stvari.

Zašto su uhapšeni policajci plakali, gdje su komandiri i ko štiti ‘svoje’ ljude!?

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Nas 16 plavih

Poštovani,

U povodu proteklih zbivanja i neobjektivnog informisanja povodom provedene akcije “Dar 1“, kao direktni učesnici pored zakonske obaveze imamo i moralnu obavezu i satisfakciju radi interesa javnosti iznijeti tačne i istinite navode, osporivši razne spinove i neistine u vezi konkretnog događaja, te se na takav način zaštititi od neosnovanog javnog linča i osude kako direktno nas tako i naših porodica, i pored činjenice da smo osuđeni prije bilo kakvog postupka.

Višemjesečna medijska hajka i spinovi dobro planirano i plasirano od strane policijskog komesara i njemu manjeg broja bliskih rukovodilaca Uprave policije MUP-a KS, pokrenuta je na prvih 17 plus 1 pa opet plus 4 i u krajnjem ishodu nas 22 policijska službenika, pod kodnim nazivom “Dar”.

Na desetine neistina i spinova ishtireno su plasirani medijskim tekstovima kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih i istinitih razloga, te stvorila medijska hajka i dobila podrška javnosti u čemu samo zbog učešća jedne strane se stvorila pogrešna slika i percepcija javnosti, bez prava našeg glasa bez naših iskaza i bez istine, mi smo nepotrebno bili osuđeni na javni linč.

Sada je došlo vrijeme, vrijeme da svaka strana ne samo kaže, nego i dokaže i predoči činjenice i dokaze kojim se sigurno osporavaju svi navodi koji su na veoma loš način dezinformisali javnost, diskreditovali kako nas tako i naše porodice. Kako se ono u narodu kaže: “Svaka medalja ima dva lica“, pa evo jedno lice ste čuli. Pisali, osuđivali, ali sad zbog istine, zbog i vas i nas imate sada za obavezu da na isti način ispričate i našu priču. Priču istine, a ne spinova i laži.

Kako se i tvrdilo, iznosilo, spinovalo poturalo, javno lagalo o velikim novčanim iznosima, o krupnom kriminalu mita, korupcije, o kamionima, o luksuznom životu, o radaru, o djelima teškim nekoliko stotina hiljada maraka, o luksuznim objektima itd, moramo da razočaramo sve one učesnike u ovakvim gnusnim i neistinitim izjavama.

Šest mjeseci su nam uskratili pravo na slobodu, jedno od osnovnih ljudskih elementarnih prava, šest mjeseci su nam zabranili da pričamo i nismo, ali evo prošlo je i tih šest mjeseci i došlo je vrijeme za priču, ali istinitu i tačnu priču, a ne spinove i laži.

Podigunuta je optužnica, za djelo čija je ukupna pojedinačna vrijednost 95 km, 150 km, 350 km i tako, bankovni računi su u kreditnim zaduženjima, nisu pronađeni ni radari, ni luksuzni objekti, ni kamioni i sve druge laži.

Odležali smo istrage šest mjeseci, 17 čestitih, nismo čak ni organizovana grupa, ali smo odležali kao grupa, zbog kako kažemo 95 km, 150 km, 350 km. i te sumnje su samo nedokazane i iste će biti u krajnjem ishodu osporene.

Sada mi pitamo sve one koji su spinovali, montirali, lagali i dezinformisali javnost, gdje su ti kamioni, luksuzan život, radar, enormna imovina, objekti, bankovni računi…

Ako su ti spinovi bili istina onda bi optužnica trebala sadržavati sve te činjenice, a istina je da ne sadrži.

Onda se automatski postavlja pitanje, jesmo li mi kolateralna šteta, na osnovu koje su prikrivene desetine ili moguće stotine krivičnih djela upravo onih koji su i glavni akteri i nosioci ovi nečasnih postupaka i radnji.

Je li vama prirodno moguće izvodljivo da ako su tako krupne činjenice koje su se iznosili protiv nas, i stavljale nama na odgovornost, uopće moguće da se učine od strane samo policajaca bez određenih rukovodilaca, a njih nema. Pa zašto?

Zar se niste zapitali? Iz mnogih tekstova se čulo da to traje godinama, mjesecima. Pa zar se to nije trebalo davno zaustaviti ako je uopće i postojalo. A nije, mi smo sad na potezu, mi pričamo.

Isti pokretači ovako nečasnih postupaka, svakodnevnica su medijskih natpisa, tekstova, sigurnosna situacija je katastrofalna, svaki dan je sve teža, sreća pa smo suspendovani inače bi i za to stanje bili odgovorni.

Na desetine postupaka krivično pravne prirode, tužbenih upravnih postupka, disciplinskih propusta pokrenuti su protiv istih aktera koji su planirali, organizovali i sproveli protiv 22 policijska službenika.

Poštovani, oni su vas obmanuli, dezinformisali, lagali, mi to nismo radili ni u onim tamnim zidinama gdje smo preispitali svaki naš dan života od samog rođenja. Izdržali smo razne pritiske, lažne nagodbe, ucjene, ali smo izdržali.

Nismo mi izdržali što smo hrabri, mi smo to izdržali sa istinom.

Od jedne pa do 30 godina našeg radnog vijeka stavljali smo svoje živote da bi zaštitili vaše, da bi zaštitili vašu imovinu, a onda smo doživjeli tešku nepravdu.

Poštovani, slagali su vas građane, slagali su medije, slagali su Tužilaštvo i sud, fingirali su moguće i nemoguće, izmišljali su svjedoke, prijetili su i prisiljavali da im se pridruže u njihovim lažima i spinovima, sakrivali su i prikrivali dokaze, sve su vas slagali.

Da li je prirodno da među nama imate osumnjičene koji su zatvarali i prijavljivali ljude zbog davanja dara? Osuđeni su za to djelo, pa da li je moguće da takvi odgovaraju za primanje dara?

Čista notorna neistina – laž.

Nezapamćeno je da se policijski komesar, portparol uprave policije i mala nekolicina iz rukovodstva sindikata hvalila da su uradili časno djelo. To je čista notorna laž.

Ovim postupkom oni nisu samo povrijedili nas 22 policijska službenika, oni su ponizili sve policijske službenike u Kantonu Sarajevu.

Ovakvim načinom procesuiranja, lažnim optužbama i spinovima, izmišljenim dokazima, fingiranjem i prikazivanjem neistina, javnim medijskim linčom ugrozili su temeljna načela savremenog sistema ljudskih prava, čija je ključna uloga da se osiguravaju prava lica koja se nalaze u kaznenom postupku, zanemarili presumpciju nevinosti.

Ako imalo imaju časti onda su bar zbog kolegijalnih razloga trebali svoje sumnje prepustiti nekoj drugoj policijskoj agenciji, poput Fup-a, SIPA-e i biti dosljednji svojih tvrdnji.

Niste se pitali zašto su to oni lično uradili u svojoj kući i protiv onih najnižih, onih koji rizikuju svoje živote, zarađuju i njima platu, onih koje gazi pored nepravednog menadžmenta i vrijeme, kiša, snijeg, sunce i sve nedaće, nisu prepustili drugoj agenciji jer bi istina bila protiv njih, a u našu korist.

Otkrile bi se desetine kriminalnih aktivnosti poput tendera, fingiranja saobraćajnih nezgoda, propusta u procesuiranju prekršajnih prijava, štićenja određenih rodbinsko prijateljskih tajkuna i još mnogo toga.

Istina je da pojedinci posjeduju enormno bogatstvo, luksuzne automobile, vikendice sa bazenima, po nekoliko stanova i porodičnih kuća, kamiona, bagera, restorana i tako dalje…

Istina je da to posjeduju policijski službenici, ali ne ovih 22 koje su lažno optužili. Ti koji posjeduju svu tu imovinu su direktni učesnici i organizatori našeg postupka, u sprezi sa vrhom menadžmenta Uprave policije na čelu sa policijskim komesarom ili su bliži rođaci, poslovni partneri u raznim biznisima.

Krajnje je vrijeme da se i njihova enormno bogatsvo i imovina detaljno provjere, da se provjeri njihova zakonitost u radu i zato vjerujemo da će to uraditi čestite agencije poput FUP-a, SIPA-e, Državnog tužilaštva BiH, pa i dijela Kantonalnog tužilaštva, a ukoliko želite pravnu državu i vladavinu prava.

Ako su bili spremni učiniti ovo sa 22 svoja policijska službenika, onda poštovani novinari, građani, šta su sve spremi učiniti onda vama?

A vi poštovani novinari, cijenjeni mediji imate za obavezu jer ste dijelom bili saučesnici, objavljivali ste njihove laži, sada imate obavezu da objavite istinu i otklonite svaku sumnju da ste nepristrasni i da ste saučesnici sa navedenim.

Akcija “DAR 1” – Ironija, otac na čelu antikorupcionog tima, a sin uhapšen radi korupcije, Midhat i Emrah Hasanspahić?!

S poštovanjem,

Nas 16 plavih!!!

Naša riječ riječ je zalog naše časti!”, stoji u pismu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79