Optuženik za ratne zločine koji je ubijao Bošnjake pobjegao u Srbiju?

Optuženik za ratne zločine u BiH i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić idalje je nedostupan pravosudnim organima BiH.

Njemu je Sud BiH jučer odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane, a sinoć se trebao javiti Sudskoj policiji kako bi ga sproveli u pritvorsku jedinicu.

Savičić je danas javio portalu Srpskainfo i rekao da nije u pritvoru.

“Ništa više od toga ne mogu da komentarišem. Nadam se da razumijete situaciju”, rekao je Savčić.

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama iz više nepovezanih izvora ovog portala, Savčić je u međuvremenu napustio BiH i postoje indicije da se nalazi na teritoriji Srbije.

Zanimljivo, isti dan je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u Beogradu izjavio da Savčić neće ležati u pritvoru.

Savčić, predsjednik boračke organizacije Republike Srpske (RS), koji je tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini bio komandant 65. Zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske RS-a, prekršio je, prema odluci, mjere koje mu zabranjuju komuniciranje s medijima u vezi s njegovim sudskim predmetom.

Optužnica u Sudu Bosne i Hercegovine tereti Savčića da je, znajući za namjeru glavnih izvršilaca da djelomično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79