Optužnica protiv 10 osoba za pripadnost radikalnom miljeu: Bh. državljanin među prvooptuženima

Austrijske vlasti su podigle optužnicu protiv deset mladih osoba, sumnjičeći ih da su pripadali radikalnom miljeu. Kao prvoosumnjičeni ističe se 17-godišnjak iz Bosne i Hercegovine, u sklopu tinejdžerske bande koja je navodno izvodila niz kriminalnih aktivnosti u bečkom kvartu Meidlingu.

Grupa je, prema navodima, bila aktivna u ucjenama, zelenašenju te pljačkama, a bili su poznati kao “strah i trepet” u tom dijelu grada. Koristili su molotovljeve koktele, kalašnjikove, noževe i mačete kako bi izazvali strah i iznudili lokalne trgovce. Između ostalih djela, opljačkali su i zapalili indijsku trgovinu mobilnih telefona, a navodno su izradili čak i bombu.

No, njihove aktivnosti nisu se zaustavile samo na kriminalu. Indicije ukazuju na islamističku pozadinu osumnjičenih, čija imena se spominju u opsežnoj optužnici. Prema navodima, prostorije džamije u Meidlingu bile su glavno okupljalište ove bande. Tokom saslušanja, neki od maloljetnika su priznali da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, dok su trojica osumnjičenih navodno bili simpatizeri Islamske države (IS).

Glavnoosumnjičeni u optužnici je 17-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, koji je već bio u kontaktu s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Jedan od maloljetnika je također optužen za pisanje tekstova koji veličaju nasilje.

Sud u Beču takođe sumnja na moguću radikalizaciju kod trojice osumnjičenih. Kao dokaz za to navode se fotografije s oružjem ispred zastave IS-a, kao i sadržaj na mobilnim telefonima osumnjičenih koji sadrže slike i video snimke terorističke organizacije Islamska država.

Ukupno deset osumnjičenih, starosti od 14 do 21 godine, suočava se s nizom optužbi uključujući osnivanje zločinačke organizacije, krađu, podmetanje požara, teške tjelesne ozljede, oštećenje tuđe imovine, razbojništva i iznudu, te kršenje Zakona o oružju. Za ove zločine predviđene su kazne od jedne do 15 godina zatvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79