Optužnica protiv bh. carinika: Na duhanu i aromi za nargilu budžet oštetili za 608 hiljada KM

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za korupciju protiv četiri osobe za koje se sumnja da su izvršenjem krivičnih djela oštetile budžet BiH za više od pola miliona KM.

Optuženi se terete za više krivičnih djela, povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu. Dvojica optuženih su carinski službenici CI Šamac. Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Mileta Ilića, rođenog 1985. godine u Loparama, nastanjen u Bijelini, te Zorana Jovanovića (1973.) iz Gradačca, nastanjen u Šamcu.

Optužnica je podignuta i protiv Špire Subotića, rođenog 1958. godine u Brezi, i Ahmeda Beširevića rođenog 1983. godine u Brčkom. Njih dvojica su uposleni u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kao carinski službenici CI Šamac.

Optuženi Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organiziranoj grupi ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa preduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizirane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duhanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode.

Iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili su krijumčarenje velikih količina duhanskim prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su duhanske prerađevine nezakonito stavljali u promet.

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi Jovanović, prevozio robu, te angažirao vozače, kao i organizirao carinske djelatnike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503, 40 KM.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe, krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi i zlouporaba službenog položaja ili ovlasti.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.ca

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79