Optužnica protiv dvojice Afganistanaca za krijumčarenje migranata, otmice i iznude

Optužnica protiv dvojice Afganistanaca za krijumčarenje migranata, otmice i iznude


Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Afganistana, Sadata Afghana (24) i Mohammada Karima Malanga (23), zbog krijumčarenja migranata, otmica i iznude.

Optuženi su, zajedno s drugim osobama, djelovali kao dio organizirane kriminalne skupine “BWK”, poznate sigurnosnim i policijskim agencijama, koja je operirala na području Srbije i BiH.

Skupina je krijumčarila migrante iz Srbije u BiH, te dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU, radi sticanja nezakonite imovinske koristi.

Optužnica navodi da su, nakon neuspjelog pokušaja krijumčarenja iranskih državljana u Hrvatsku, optuženi oteli migrante u Blažuju, blizu prihvatnog migrantskog centra. Tamo su ih držali u nekoliko napuštenih objekata, mučili i zlostavljali, kako bi iznudili novac od njihovih porodica za njihovo puštanje.

Oteti migranti su pronađeni 17. januara ove godine i zbrinuti, dok su počinitelji identificirani i uhićeni od strane SIPA-e BiH. Optuženi se terete za organiziranje grupe za krijumčarenje migranata, nedozvoljeno držanje oružja, otmicu, iznudu i lake tjelesne ozljede.

Tužiteljstvo će svoje tvrdnje dokazivati putem 13 svjedoka, dva stručna vještaka i oko 70 materijalnih dokaza. U ovoj akciji ostvarena je suradnja s Interpolom, SELEC-om, Europolom, te pravosudnim i policijskim organima Srbije i Švicarske.

Tijekom akcije, također je identificiran osumnjičeni za ubojstvo u Bihaću, koji je predan MUP-u USK i KT Bihać.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija