Optužnica protiv Mulahusića: Prijetio novinarima, političarima, javnim ličnostima

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište o određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću. Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se za kaznena djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Pritvor je između ostalog, predložen zbog opasnosti od bjesktva osumnjičenog, koji posjeduje državljanstvo druge države. Mulahusić Jasmina, rođenog 1976. godine u Luksemburgu, državljanina BiH i Luksemburga, javlja BHRT.

Navedenog osumnjičenog lišili su slobode policijski službenici Granične policije BiH.

Odbrana je tražila mjere zabrane umjesto pritvora. Smatraju da je ovo slučaj za parnični postupak i klevetu, a ne za krivičnu odgovornost. Ispred Suda BiH bili su prisutni članovi Mulahusićeve porodice.

Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je u duljem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Kreirao je više paralelnih profila/korisničkih računa na društvenoj mreži Facebook, stoji u optužnici.

Pozivao je svoje sljedbenike na Facebooku da kazne neistomišljenike. Oni su u komentarima pozivali na silovanje, javno bičevanje, ubistva i protjerivanja većeg broja osoba iz javnog sektora, novinarstva, politike, a među kojima su navedena imena poput Ervina Mušinovića, bivšeg novinara portala Klix, Senada Hadžifejzovića sa FACE TV, direktorice JKP Rad Sarajevo, još nekih internetskih portala, Dragana Stevanovića, poslanika SDP-a, Elmedina Konakovića predsjednika Naroda i pravda, Aljoša Čampare iz Federalnog MUP-a, Nejra Latić/Hulusić-filmski redatelj na BHRT-u i javna osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79