Optužnice za korupciju u izbornoj godini?

Asim Sarajlić bio je državni zastupnik u Parlamentu BiH kada je koordinirao proces izbora gradonačelnika Sarajeva koji je izabran u februaru 2017. godine. U februaru 2020. godine Asim Sarajlić bio je delegat u Parlamentu BiH kada je javno objavljen snimak o “završavanju glasova delegata” za izbor prvog čovjeka KO SDA Sarajevo, a otkrila se i pozadina glasanja za gradonačelnika. Više od godinu dana Tužilaštvo KS vodi istragu protiv tri osobe. Jedna od njih je i Asim Sarajlić.

On je i sam priznao autentičnost snimka podnoseći ostavke na sve stranačke funkcije. No, ostavku na mjesto delegata nije podnio. Pa nam tako Sarajlić kojem se već sudi za trgovinu utjecajem iz delegatskih klupa “soli pamet” umjesto da grije neke druge malo tvrđe klupe. I nije taj snimak nimalo bezazlen. On je otkrio modus operandi SDA, a upravo zbog takvih rabota neki su završili na sudu i crnoj američkoj listi i nestali iz političkog života i SDA. Upravo se sprema revidirana crna lista prema novoj uredbi američkog predsjednika Joea Bidena, a kako se može čuti Sarajlić će se vrlo vjerovatno naći među novim imenima.

Ne treba zaboraviti da je Sarajlić na audiosnimku spomenuo i druga imena i to direktora OSA-e Osmana Mehmedagića s kojima je “ko u Kumu obilazio ovog onog”. Za takve radnje Sarajlić je morao imati saglasnost svog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića. Upravo je Izetbegović opravdavao Sarajlića nakon otkrivanja afere, a u jednoj od svojih izjava kazao je da „će biti afera i korupcije“, ali da će se stvari rješavati. Afere i korupcija su se nastavili, a stvari se nisu riješile.

Sarajlić je više puta dao iskaz u u predmetu “Respiratori” pa čak i kažnjen jer nije sarađivao sa istražnim organima. Ime Asim spominje se i u SMS poruci koju dobavljač respiratora Fikret Hodžić piše federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

“Asim mi je rekao da vam se javim u vezi respiratora pa kad budete imali minutu javite se”. Kada su mediji pitali Asima Sarajlića za ovu poruku, šeretski je rekao “ima raznih Asima”. Tačno je da ima, ali jedan je Asim koji se u sve miješa.

I dok u svim izvještajima međunarodne zajednice i institucija i tijela EU se zaključuje da nema optužnica za visoku korupciju evidentno je da u BiH cvjeta korupcija koja izjeda državne strukture i isisava novac za stranačke fondove.

Javne nabavke, zapošljavanja, izbori i imenovanja su ključ korupcije u BiH. Sve dok se ne počnu procesuirati oni koji misle da su nedodirljivi i zaštićeni BiH neće moći ozdraviti. Umjesto ozdravljenja još ćemo neko vrijeme brojati funkcionere po najvišim zakonodavnim tijelima kojima se sudi ili su presuđeni ili su izbjegli procesuiranje a uz to su još dobro plaćeni novcem svih građana.

Afera za aferom se nižu, vrte se ukrug ista imena ali optužnica nema. Možda jedino ostaje nada da će u izbornoj godini doći do spektakularnih hapšenja i podizanja optužnica. Ali i toga smo se nagledali, ali sudskih epiloga nismo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79