Orban je znao za napad, vjerovao je da može dobiti dio Ukrajine

 

Sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti i obrane Oleksij Danilov rekao je jučer prilikom gostovanja na televiziji da je Mađarska znala da Rusija namjerava napasti Ukrajinu.

“Mađarska otvoreno pokazuje svoju saradnju s Ruskom Federacijom. Štaviše, Putin je unaprijed upozorio da će napasti našu zemlju”, rekao je Danilov, a prenosi UkraineToday.

Danilov je tokom intervjua dodao kako je mađarska vlada planirala dobiti dio Ukrajine.

“Iz nekog je razloga vjerovala da bi mogla dobiti dio naše teritorije. To se nikada neće dogoditi. Vidjet ćemo posljedice za tu zemlju nakon rata”, kazao je sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti i obrane.

Mađarska je ubrzo demantirala ove medijske napise. Glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana kazao je da se radi o lažnim informacijama i negirao da Budimpešta namjerava anektirati Zakarpatje, u kojem živi oko 140.000 etničkih Mađara.

Zoltan Kovacs na Twitteru je napisao da se Ukrajina ovakvim optužbama osvećuje za to što joj Mađarska nije htjela poslati oružje, piše Euronews, prenosi Index.hr.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79