Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa: “Policija nas je planski izvela ispred i ostavila nezaštićene”

 

Povodom jučerašnjeg napada u Banjoj Luci članovi Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa saopćili su kako je događaj bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

U saopćenju za javnost, iz Organizacionog odbora su izjavili kako je važno naglasiti da je policija došla prije napada u prostorije gdje su članovi Bh. povorke ponosa trebali da se na tajnoj lokaciji sklone kako bi bili sigurni.

“Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu, te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo. Naglasio je da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banje Luke.

Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nas nezaštićene na sred ulice, te su otišli sa policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je par trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika/huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje”, saopćili su.

Poručili su kako je ovo je bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banje Luke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, te gradonačelnik grada Banje Luke, Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja.

“Mi smo od policije isporučeni huliganima. Poručujemo javnosti i svima koji pokušavaju iznositi lažne i iskrivljene informacije – ne, nismo šetali, ne nije bilo nikakvo organizovano okupljanje. Zabranjeni događaj koji smo trebali organizovati je otkazan i nismo bili niti blizu te lokacije” naglasili su.

Također ističu kako članovi Bh. povorke ponosa nisu samo iz Sarajeva ili Federacije BiH već da dolaze iz svih dijelova države uključujući i Banju Luku.

“Shodno svemu navedenom, naglašavamo da je LGBTIQ zajednica u Banjoj Luci i diljem entiteta Republika Srpska, nakon huškačkih izjava zvaničnika, te izostanka zaštite od strane policije, trenutno izložena riziku od nasilja, te joj je stavljena meta na čelo. Zahtijevamo podizanje sigurnosti na najviši nivo, kako bi LGBTIQ zajednica u Banjoj Luci i entitetu Republike Srpske dobila potrebnu zaštitu, jer LGBTIQ osobe postoje u cijeloj Bosni i i Hercegovini i nastavit će postojati. Huligani i nasilnici su ti koje hitno treba sankcionisati, nasilje je to koje treba zaustaviti, a ne postojanje LGBTIQ osoba”, zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79