Organizatori “Bh. povorke ponosa” kod Forte: U potpunosti zaštititi učesnike protestne šetnje

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto primio je danas organizatore “Bh. povorke ponosa” koja je zakazana za 14. avgust u Sarajevu u 12 sati pod sloganom “Otpor sa margine”.

Organizatori Povorke su naveli da su 12. jula prijavili “Bh. povorku ponosa” te održali sastanak sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo te dobili naložene mjere dodatne sigurnosti.

U Sarajevu se 14. augusta održava druga povorka ponosa

– Informisali smo premijera o postojećim preprekama sa kojima se i treću godinu zaredom suočavamo, a to je stavljanje tereta dodatnih mjera sigurnosti na organizatore protestne šetnje, čime se onemogućava naše pravo na slobodno javno okupljanje. Država je odgovorna za sigurno održavanje mirnih protesta, te kao takva ne bi smjela stavljati neproporcionalne zahtjeve na teret organizatora. Zato smo predali jasan zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Forti, u kojem tražimo da preduzmu sve neophodne mjere, te da u potpunosti obezbijede zaštitu učesnika i učesnica ovogodišnje “Bh. povorke ponosa” – saopćili su.

Dodaju da neće odustati od svog prava da izađu na ulicu i da jasno i glasno poruče da su tu, da ih nije strah i da ljubav uvijek pobjeđuje mržnju.

– Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih institucija da u potpunosti obezbijede protestnu šetnju “Bh. povorke ponosa”. Sve ostale tehničke i administrativne informacije oko same povorke ponosa ćemo sa svima vama komunicirati u narednom periodu – saopćili su “Bh. povorke ponosa”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79