Organizovana grupa: Zeničani lažirali dokumente Hrvatske, napravili ličnu, pasoš i vozačku!

Kantonalno tužilaštvo Zenicko-dobojskog kantona dana 08.07.2020.godine podiglo je optužnicu protiv Ajdinović Emira zbog krivičnog djela Krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 31. KZ F BiH, Šišić Denisa i Dervišević Senada zbog krivičnog djela Krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 54. i 31. KZ F BiH, piše Crna Hronika.

Optužnica je u cijelosti potvrdena dana 14.07.2020. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

Tužilaštvo ZDK tereti Ajdinović Emira, Šišić Denisa i Dervišević Senada, zajedno sa NN osobama da su:

  • U periodu od 18.04.2019. godine pa nadalje, na području Zenice, Ajdinović Emir najprije ostvario kontakt sa licem po imenu „Š.“ kojem je ponudio mogućnost nabavke lažnih javnih isprava Republike Hrvatske, a potom istog uputio na Š. D., koji se dana 17.05.2019. godine u Zenici sastao sa licem po imenu „Š.“ i od istog preuzeo novac u iznosu od 500,00 Eura i fotografije potrebne za izradu lažnih javnih isprava, a potom te fotografije proslijedio njemu poznatim licima, da bi nakon izrade lažnih javnih isprava, D. S. dana 21.05.2019. godine u Sarajevu preuzeo lažne javne isprave od njemu poznatog vozača autobusa, potom ih predao Šišić Denisu, koji je potom istog dana u Zenici, te dokumente i to putovnicu Republike Hrvatske broj … na ime K. P., zatim osobnu iskaznicu Republike Hrvatske broj … na isto ime i vozačku dozvolu Republike Hrvatske broj … na isto ime, svjestan da se radi o lažnim javnim ispravama, predao licu po imenu „Š.“, a od tog lica po ranijem dogovoru preuzeo ostatak novca u iznosu od 900,00 Eura, koji novac su potom Ajdinović Emir, Šišić Denis i Dervišević Senad po prethodnom dogovoru u neutvrđenim dijelovima međusobno podijelili,..

Dakle, lažnu javnu ispravu nabavili radi upotrebe.

Terete se Šišić Denis, Dervišević Senad, zajedno sa NN osobama da su: 

  • U periodu od 03.07.2019. godine pa nadalje, na području Zenice, Šišić Denis najprije ostvario kontakt sa licem po imenu „Š.“, s ciljem da istom nabavi lažne javne isprave Republike Hrvatske, a potom se sa istim sastao 09.07.2019. godine u Zenici, gdje im se pridružilo lice po imenu „D.“ od kojeg je Šišić Denis preuzeo novac u iznosu od 500,00 Eura, koji novac je po prethodnom dogovoru podijelio sa Dervišević Senadom u neutvđenim dijelovima, te dvije fotografije formata za ličnu kartu, potrebne za izradu lažnih javnih isprava, te preuzeo podatke koji treba da se nalaze na lažnim javnim ispravama, konkretno godište odnosno datum rođenja osobe na čije ime treba da glasi, a potom te fotografije zajedno sa Dervišević Senadom proslijedio njima poznatim licima, s ciljem izrade lažnih javnih isprava, da bi nakon izrade lažnih javnih isprava, od njima poznatih lica preuzeli lažne javne isprave i to putovnicu Republike Hrvatske broj … na ime F. D., zatim osobnu iskaznicu Republike Hrvatske broj … na isto ime i vozačku dozvolu Republike Hrvatske broj … na isto ime, svjesni da se radi o lažnim javnim ispravama, nakon čega ih je Šišić Denis dana 13.07.2019. godine u Zenici predao licu po imenu „Š.“, a od tog lica po ranijem dogovoru preuzeo ostatak novca u iznosu od 900,00 Eura, koji je od njega oduzet prilikom lišenja slobode i za koji je izdata Potvrda o privremenom oduzimanju predmeta Državne agencije za istragu i zaštitu broj 16-04/2-73/19 od 13.07.2019. godine, dakle, lažnu javnu ispravu nabavili radi upotrebe.

Čime su Šišić Denis i Dervišević Senad počinili krivično djelo krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi sa stavom 1., u vezi sa članom 54. i 31. KZ F BiH, a Ajdinović Emir krivično djelo iz člana 373. stav 2. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 31. KZ F BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79