Organizovani kriminal: Bankomati ponovo na meti bandi

Poslije duže pauze ponovo su u BiH na meti razbojnika bankomati. Posljednji takav slučaj desio se prije neki dan u Modriči, kada je u tržnom centru „Bingo“ plinom raznesen bankomat „UniCredit banke“, a pljačkaši pobjegli s novcem.

Nakon što se u Mostaru uveliko sudi razbojničkoj bandi koja je po Hercegovini i Sarajevu raznosila bankomate, istražitelji utvrđuju je li posljednji slučaj u Modriči možda djelo neke nove bande.
Otvaranje kasete

Na isti način raznesen je bankomat „UniCredit banke“ u Modrići 16. oktobra 2019. godine, a četvrti u ovom kraju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Upuhivanjem određene kombinacije plinova u same bankomate razbojnici stvaraju eksplozivnu smjesu i aktiviraju to putem akumulatorskih baterija te dolazi do uništenja bankomata, ali i otvaranja kasete s novcem.

Stručnjaci objašnjavaju da su bankomati koji nisu u sklopu banke postali lake mete jer nemaju zaštitare da ih čuvaju, a novac u njima je uglavnom neobilježen, a nisu predviđene ni druge mjere zaštite, kao što je bojenje novca prilikom nasilnog otvaranja bankomata.

U pitanju su profesionalno organizirane grupe, mišljenja je Mićo Letić, inspektor MUP-a Kantona Sarajevo u penziji.

– Pojedinac to ne može uraditi. Moraju imati prevozno sredstvo, dovući opremu, imati stručnjaka za bankomat. Oni razrađuju planove i pripremaju se prije nego što će to uraditi. Prvo tipuju bankomat, snimaju situaciju, razgledaju gdje su kamere, ima li alarma i je li policija u blizini. Kada sve utvrde, onda dolaze da ga odrade i uzmu novac – pojasnio je Letić.

Letić: Razrađuju planove

Na spomen da u Hrvatskoj ovaj problem žele riješiti ugradnjom boje koja se razlije po novčanicama prilikom nasilnog otvaranja bankomata, Letić kaže da je ta metoda odranije poznata i da bi ona policiji dala mogućnost da ima nekakav trag od kojeg može krenuti.

Smeđe fleke

– I mi smo u policiji koristili argentorate uglavnom kada se nekome željela dokazati korupcija. Argentorati su hemijska jedinjenja kojima se premažu novčanice i na njima se ne vidi da su obojene. Kada uzmeš novac, staviš ga u džep, odeš kući i opereš ruke, pojavit će ti se smeđe fleke po rukama i ne možeš ih ni na jedan način očistiti. Fleke na rukama ostanu i do 20 dana. Novac možeš sakriti, ali trag ostaje na rukama. To umnogome pomaže policiji da otkrije počinioce – istakao je Letić.

On napominje da se kriminalci lakše otkrivaju ukoliko su lošije pripremljeni, u suprotnom, teško ih je pronaći.

Na Palama je prošle godine eksplozivom raznesen bankomat “Nove banke”. Pljačkaši naoružani automatskim oružjem zapalili su Audi kojim su išli u pljačku. Do danas nije poznato jesu li otkriveni.

Suđenje u predmetu „Orka“

Grupa uhapšena u akciji „Orka“

U akciji “Orka” FUP je 2019. godine razbio kriminalnu grupu osumnjičenu za više od 20 krivičnih djela, među kojima su i pljačke bankomata koje su dizali uzrak upotrebom plina i eksploziva. Većina iz grupe koja je harala Hercegovinom i u Kantonu Sarajevo prilikom suđenja u Mostaru nagodila se s Tužilaštvom, a na taj način je vođa grupe Rahman Begluk osuđen na sedam godina zatvora. Samo s četiri bankomata „UniCredit banke“ grupa je ukrala skoro pola miliona KM. U pljačku su išli potpuno maskirani i naoružani, najčešće, automatskim puškama.

Rješenja u Hrvatskoj

Hrvatski mediji su u aprilu ove godine najavili da će se u sve aparate izvan poslovnica banaka ugraditi sigurnosni sistem koji u slučaju napada bojom uništava sve novčanice. Obojeni novac ne može se oprati. U posljednje dvije godine lopovi su raznijeli i opljačkali više od 70 bankomata po Hrvatskoj. Otkad se bojom štiti novac prilikom prijevoza u zaštitarskim vozilima, broj takvih pljački u Hrvatskoj sveden je gotovo na minimum piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79