Organizovani kriminal cvjeta u BiH: Akcija „DM“ razotkrila Dinu Muzaferovića Cezara i njegove saradnike

FOTO: GPBIH

U međunarodnoj policijskoj akciji “DM” razbijena je kriminalna grupa na čijem čelu je bio Dino Muzaferović zvani Cezar, potvrdio je izvor Srpskainfo.

Muzaferović je godinama poznat policiji po krivičnim djelima, a najčešće po onima koji su povezuju sa proizvodnjom i prodajom narkotika.

On je prije par mjeseci uhapšen u Njemačkoj, na osnovu Interpolove crvene potjernice.

U Tužilaštvu BiH su danas rekli da se pod njihovim nadzorom provodi operativna akcija „DM“ u sklopu koje su obavljeni pretresi na ukupno 13 lokacija na teritorije Bosne i Hercegovine.

– Akciju se proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) uz asistenciju policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. Pretresi su obavljeni na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Republike Srpske  – pojasnili su u Tužilaštvu BiH.

Pretresi

Oni su dodali da je akcija izvedena u saradnji s Europolom, kao i policijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji  i drugim državama.

– Pretresena je imovina osumnjičenih pripadnika međunarodne grupe za organizovani kriminal, koja duži vremenski period djeluje na području Zapadne Evrope. Oni se sumnjiče da su počinili krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom – pojasnio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, pretresi su obavljeni na području Bijeljine.

– Na području Policijske uprave Bijeljina su bili pretresi u okviru međunarodne akcije kodnog naziva “DM” –  izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

Karan je rekao da je MUP Srpske sa svojom Upravom za organizovani i teški kriminalitet uključena u ovu akciju.

– Djelujemo u kontekstu zahtjeva međunarodne pravne pomoći, zajedno s Federalnom upravom policije. Riječ je o našoj asistenciji i obavezi da pomognemo i u međunarodnoj pravnoj pomoći u oblicima otkrivanja najtežih oblika kriminaliteta – rekao je Karan.

Prilikom pretresa policija je oduzela veću količinu pištolja i automatskih pušaka.

Izbjegao hapšenje prije 2 godine

Izvor Srpskainfo pojasnio je da veći dio akcije proveden na području Federacije BiH, a da je Republici Srpskoj meta bila imovina jednog poznatog kriminalca iz Bijeljine.

– Radi se o osobi koja se već nalazi u jednom evropskom zatvoru, a koji je rodom iz Bijeljine. Zbog toga su pripadnici MUP Srpske pretresali njegovu imovinu u Bijeljini i tragali za dokazima – rekao je izvor Srpskainfo.

On je dodao da za sada nema informacija da se ova osoba bavila kriminalnim radnjama na području Republike Srpske.

Kako smo naveli, za Muzaferovićem je policija tragala nakon što je izbjegao hapšenje u policiji „Eskobar“.

On je tada označen kao organizator i vođa kriminalne grupe koja se bavila proizvodnjom i prodajom marihuane. Veći dio ove grupe tada je uhapšen i protiv njih je uskoro podignuta optužnica.

Četvorica optuženih u sklopu akcije “Eskobar”, izvedene u julu 2021 godine na području Velike Kladuše, u Kantonalnom sudu u Bihaću nepravosnažno su osuđeni na ukupno 22 i po godine zatvora.

Sud je Murata Dizdarevića, Armina Sefića i Nermina Balića osudio na jedinstvene kazne od pet godina i šest mjeseci zatvora. Optuženog Almira Pehlića Kantonalni sud u Bihaću je osudio na jedinstvenu kaznu od šest godina.

– Ujedno je optuženima Baliću i Pehliću produžen pritvor, dok su Dizdarević i Sefić, koji su se branili sa slobode uz određene mjere zabrane, uhapšeni i njima je određen pritvor – saopšteno je tada iz Kantonalnog tužilaštva USK.

Kantonalni sud u Bihaću je i Darka Jovanovića, koji je označen kao član ove organizovane grupe, nepravosnažno osudio na četiri godine i šest mjeseci nakon što je na ročištu priznao krivicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79