Orić: Da je svijet tada nama dao oružje kao danas Ukrajini, mi danas ne bi strahovali od kojekakvih budala i prikrivenih zločinaca

Nije pristalica odlaska dobrovoljaca na bilo koje ratište u svijetu, pa ni na ukrajinsko, jer pravi ratnici su samo oni koji su rođeni u zemlji koja se brani jer oni „srcem brane domovinu“ a ne za pare koje im neko daje.

“Naravno da pratim šta se događa u Ukrajini i divim se njihovom otporu. Sve liči na nas od prije trideset godina, na naš bosanski otpor.

Gledam hrabrost njihovog predsjednika i sve me vraća na početak agresije kad smo mi bili u okruženju, kad nismo imali ni hrane, ni lijekova, kad su naši ljekari ranjenike operisali bez anestezije.

Hvala Bogu oni danas imaju, koliko toliko pomoći sa strane, a mi je tada nismo imali.

Prijatelji su mi proslijedili poruku objavljenu na Twitteru, očigledno od nekog ko podržava otpor i borbu Ukrajinaca, u kojoj se pominje vrijeme kad sam ja sa 28 godina komandovao odbranom Srebrenice.

‘Naser Orić, čuveni BiH vojni komandant rođen je na ovaj dan 1967. godine. Komandovao je 28. armijskom divizijom BiH u Srebrenici. Naser i njegovi ljudi branili su okruženi grad tokom 3 godine prije nego što su bili izdati od strane UN –a.

Ono što je uslijedilo bio je jedini genocid u Evropi poslije Drugog svjetskog rata’, stoji u poruci objavljenoj jučer na Twitteru koja je Orića, kako je izjavio za Politicki.ba, upravo na njegov rođendan, vratila u vremena koja su obilježila njegov život.

Kaže da Ukrajinci, za razliku od onog što su proživljavali Bošnjaci devedesetih godina, od strane ubica kojim je komandovao tadašnji „srbijanski Putin“ Slobodan Milošević i njegovi zločinci na terenu, možda imaju malo više sreće, ako ništa „ne ubijaju ih redom“ kao što se događalo u BiH.

„Da je svijet u to vrijeme dao podršku nama u Bosni, samo da nam je dao oružje, na način kako sada pomaže Ukrajini, pitanje je kako bi taj svijet danas izgledao. Siguran sam, mi, danas, ovdje u BiH, ne bi strahovali od kojekakvih budala i prikrivenih zločinaca.

Ne mogu da shvatim ove koji se predstavljaju kao vođe srpskog naroda u Rs-u, koji znaju šta su sve njihovi prethodnici radili tokom agresije na BiH, a koji su, za zločine koje su činili, dobili stotine godina zatvora, da ti isti, još uvijek, nisu ustanju razdvojiti zlo i dobro.

Umjesto da klepnu ušima i svijetu pošalju poruku da su na pravoj strani historije, oni se došaptavaju sa Putinovom politikom i političarima.

Onaj ko misli da je to način da ovdje u Bosni, ogradi nekakav svoj Dombas, taj je zaista „puk'o ko bundeva“, kaže Orić za Politicki.ba

Orić navodi da nije pristalica odlaska dobrovoljaca na bilo koje ratište u svijetu, pa ni na ukrajinsko, jer pravi ratnici su samo oni koji su rođeni u zemlji koja se brani jer oni „srcem brane domovinu“ a ne za pare koje im neko daje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79