Orkestar probudio i građane Živinica: Limena muzika i oldtimeri obilježili Prvi maj u ovom gradu

Foto:

Veselo je jutros bilo u Živinicama gdje već 71 godinu Limena muzika “Konjuh” Živinice svira budnicu kroz grad.

Ovaj orkestar osnovan je 1952. godine u sklopu fabrike Konjuh koja postoji od 1885. godine u Živinicama, koja je bila gigant drvnoprerađivačke industrije.

Rano jutros ispred kapije fabrike Konjuh okupili su se članovi orkestra i oldtimer kluba gdje su prije svega međusobno čestitali praznik, da bi tačno u 7:00 sati krenuli da svojim sugrađanima na jedan svojstven način čestitaju praznik, orkestar muzikom, a oldtimer klub privlačnim sjajem njegovanih limenih ljubimaca.

U neka vremena puno više bi se građana okupilo da proprati prolazak limene glazbe koja je svojim melodijama ozvaničila dolazak tog divnog praznika za koji se vezuje odlazak u prirodu i na teferič, kada su radni ljudi i građani mogli da proslave svoj dan dostojanstveno i svečano dajući oduška svojoj duši.

Ove godine Oldtimer klub Mačkovac se pridružio obilježavanju Prvog maja u Živinicama, jer je jedna od zadaća oldtimer kluba očuvanje tradicije, pa je ovaj mimohod obogaćen defileom starovremenskih vozila u kojem je najstariji bio Mercedes Phonton iz 1955. godine. Dominirale su Zastave koje su itekako simbol vremena u kome je Prvi maj imao ogroman značaj. Oldtimer klub je dosta brojniji ali nisu svi članovi jutros uspjeli prisustvovati defileu jer su već otputovali na destinacije gdje će proslaviti Prvi maj.

Breme nostalgije

Na svoj način pored Titove biste praznik je obilježio i Mevludin Selimović zvani Tito obučen u JNA uniformu sa zastavom SFR Jugoslavije, koji je pozdravio kolonu koja je sa sobom nosila breme nostalgije.

Ovim defileom limena muzika i oldtimer klub učinili su svečanim praznično jutro u Živinicama koje je umiveno suncem, muzikom i odsjajem oldtimer vozila, te su građani mogli uživati u ovoj povorci i prisjetiti se nekih starih vremena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79