“ORLANDO” NIJE IMAO DOZVOLU ZA RAD, INSPEKCIJA IZA PONOĆI ZATEKLA GOSTE

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Selvedinu Bulbulu i ostalima, optuženim za navođenje na prostituciju, nedozvoljenu trgovinu i pranje novca.

Svjedok Semir Mujkić, inspektor u Poreznoj upravi FBiH, kazao je kako je 23. aprila 2015. godine radio inspekcijski nadzor u klubu “Orlando”.

– Dobili smo nalog za inspekcijski nadzor. U objektu smo zatekli goste, Ana Radojević ih je služila, dok je Selma Delić bila za šankom. Tu je bio i Bulbul. U objektu je zatečen kafe aparat, vitrina sa alkoholnim i bezalkoholnim pićem, te šest stolova za kojima su gosti konzumirali piće. Inspekcijski nadzor je rađen oko dva sata nakon ponoći – kazao je Mujkić.

Prema njegovim riječima, objekat nije imao odobrenje za rad, te radnici nisu bili prijavljeni niti je u objektu bila fiskalna kasa. Dodao je kako su na uvid imali jedino ugovor između Unije veterana i Bulbula, kao predstavnika Kluba boraca, prenosi Faktor.

– Poslovne knjige nisu vođene, a budući da nisu bili registrovani, nisu imali porezni ID broj, te tako nije plaćan porez, te nisu mogli ni raditi. Kada smo utvrdili da objekat nema odobrenje za rad, on je zapečaćen. Nakon inspekcijskog nadzora, vlasnik je tražio da se skine pečat radi renoviranja – kazao je Mujkić.

Odgovarajući na pitanja Bulbulove advokatice Vasvije Vidović, svjedok je kazao kako je u međuvremenu bila “jedna povreda pečata”, što im je dojavljeno iz MUP-a KS.

– Izašli smo na lice mjesta sa krim-službom i ponovo stavili pečat. Nismo utvrđivali da li je Bulbul skinuo taj pečat, jer mi se bavimo samo njegovim ponovnim stavljanjem. Ostalo radi policija – objasnio je Mujkić.

Optuženi Bulbul je prokomentarisao kako je on sam prijavio policiji da je pečat oštećen i da je na njemu bila “skinuta vezica”.

Istražni inspektor Porezne uprave FBiH Željko Radulović kazao je kako je 2015. godine obavljao provjere da li sporni objekat radi.

– Preko dana objekat nije radio, već samo u noćnim satima. Radili smo provjere vezane za rad na crno za objekat “Orlando”, koji nije bio evidentiran kao poreski obveznik. Kada sam oko 12 popodne izlazio na teren, on nije radio. Međutim, oko 22 sata navečer unutra su bila upaljena svjetla i iz objekta je izašao mladić, koji je najvjerovatnije bio gost. Tada sam vidio da unutra ima svijetleći znak “Playboy”. Nisam ulazio, već sam samo trebao utvrditi da li radi ili ne – kazao je svjedok.

Prema njegovim riječima, objekat je tokom dana izgledao napušteno i oronulo, te nije izledao kao da se u njemu obavlja poslovna aktivnost.

Odgovarajući na pitanja advokatice Vidović, on je kazao kako tokom sedmice, tri ili četiri dana zaredom koliko je obilazio lokaciju, objekat nije radio, te da su tek u petak navečer unutra bila upaljena svjetla.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. decembar.

Osim Bulbula u ovom slučaju su optuženi i Selma Delić, Ehlimana Čehajić, Arnela Ožegović te Lamija Avdić. Oni su uhapšeni u policijskoj akciji kodnog naziva “Neon” zbog sumnje da su od 2008. do 2018,. godine organizovali pružanje seksualnih usluga u noćnom klubu “Orlando” na Dobrinji. Za to su vrbovali djevojke kojima su obećavali laku i brzu zaradu, a one su usluge pružale klijentima po cijeni od 150 do 200 KM, a polovinu tog novca bi Bulbul i Delić zadržavali za sebe.

 

Crna hronika / Foto Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79