Oružane snage BiH dobijaju jedinicu lake pješadije po NATO standardima

NATO je pohvalio aktivnosti Oružanih snaga BiH na formiranju Bataljonske grupe lake pješadije, jedinice u sklopu OSBiH, koja će biti osposobljena da djeluje u skladu s NATO standardima i procedurama.

Iz NATO-a su na Facebooku podijelili fotografiju sa Manjače gdje se održavala vojna vježba po NATO standardima “SEL-2”.

Kako su istakli, vojne uniforme iz cijelog regiona i šire mogle su se vidjeti na Manjači, dok je BiH, uz podršku NATO-a i 30 saveznika NATO-a, te 40 partnera učinila još jedan korak bliže ka jedinici koja će biti akreditovana da ispunjava međunarodne standarde.

– Hvala našim domaćinima iz OS BiH i našim kolegama iz cijelog Saveza na ovakvoj vrsti saradnje i partnerstva koja NATO-u daje njegovu snagu – saopćili su iz NATO-a.

U narednoj godini u planu je ocjenjivanje nivoa NEL-2, te se očekuje da Oružane snage BiH 2023. godine imaju operativno sposobnu Bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO-vođenim operacijama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79