Oružane snage BiH primaju 600 vojnika, evo ko se i kako može prijaviti

Oružane snage BiH primaju 600 vojnika, evo ko se i kako može prijaviti


Kandidati koji trenutno pohađaju završni razred srednje škole, osim prijave na Javni oglas i druge dokumentacije koja se traži, mogu dostaviti dokaz da pohađaju završni razred srednje škole, s nazivom vrste škole i zvanja koje stiču

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je javni oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Riječ je o javnom oglasu za popunu 600 upražnjenih formacijskih mjesta u Oružanim snagama BiH.

Na oglas se mogu prijaviti aktuelni maturanti srednjih škola, kao i već svršeni srednjoškolci koji zadovoljavaju i druge uslove definirane oglasom. To podrazumijeva, između ostalog, da su državljani BiH, zdravstveno sposobni za službu u OS BiH, da nisu kažnjavani i da nemaju sigurnosnu smetnju, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH, te da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Također, za određeno formacijsko mjesto na koje se prijavljuju moraju imati odgovarajuću vrstu škole i stepen stručne spreme.

Kandidati koji trenutno pohađaju završni razred srednje škole, osim prijave na Javni oglas i druge dokumentacije koja se traži, mogu dostaviti dokaz da pohađaju završni razred srednje škole, s nazivom vrste škole i zvanja koje stiču.

Važno je napomenuti i da kandidati nisu mlađi od 18 (osamnaest) godina, niti stariji od 27 (dvadeset sedam) godina u vrijeme prijema, to jeste na dan 1. 2. 2021. godine.

Izbor kandidata vrši Komisija za izbor vojnika u Oružane snage BiH, a selekcija i izbor kandidata realizira se korz tri faze testiranja i provjera i osnovnu vojničku obuku.

Testiranja kandidata će se obaviti u centrima za regrutovanje u: Sarajevu – kasarna “Rajlovac”, Banjoj Luci – kasarna “Kozara”, Čapljini – kasarna “Božan Šimović” i Tuzli – vojna baza “Aerodrom Dubrave”.

Osnovna vojnička obuka realizira se u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću i komandama i jedinicama OS BiH po planu osnovne vojničke obuke.

Rok za predaju prijava s pratećom dokumentacijom na Javni oglas je 30 dana od dana objavljivanja na službenoj internet stranici Ministarstva odbrane BiH prenosi Fokus.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija