Oružane snage BiH uspješno ugasile požar kod Olova uz pomoć helikoptera

Oružane snage BiH uspješno ugasile požar kod Olova uz pomoć helikoptera


Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspjeli su brzo i efikasno ugasiti požar koji je izbio na području općine Olovo.

Odmah po dobivanju odobrenja od Predsjedništva BiH, jutarnji sati su iskoristili za intervenciju koja je rezultirala potpunim gašenjem požara.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane BiH, piloti Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane, uprkos teškim meteorološkim uslovima i izazovnom terenu, uspjeli su iz zraka izbaciti 12.000 litara vode, što je bilo ključno za zaustavljanje vatrene stihije.

Ugašen požar kod Olova

Tokom intervencije, helikopteri su koristili 2,8 sati letnih resursa.

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, sinoć je obišao požarište i pregledao situaciju na terenu. Istaknuo je da bi posljedice požara mogle biti daleko teže bez angažmana Oružanih snaga BiH, te je čestitao pilotima na uspješno obavljenom zadatku.

Gašenje požara kod Olova i ranije kod Bugojna dokaz su sposobnosti Oružanih snaga da odgovore na složene izazove poput šumskih požara.

Helez je apelovao na lokalne zajednice da, u slučaju potrebe za dodatnom pomoći, upute zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH za angažman helikoptera Oružanih snaga. Ministarstvo odbrane BiH naglašava da su njihove snage spremne pružiti podršku civilnom stanovništvu i institucijama, te da njihov angažman ima ključnu ulogu u zaštiti lokalnih zajednica i imovine u vanrednim situacijama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija