OŠ Safvet-beg Bašagić nakon incidenta: Dijete je drugoj djeci činilo neprimjerene i nasilne radnje, a roditelj ga je vukao sa uho

Nakon informacije da je u petak 29. aprila u školskom dvorištu Osnovne škole Safvet-beg Bašagić došlo do incidenta kada je otac jednog roditelja fizički nasrnuo na drugo dijete, danas se oglasio i direktor škole, te njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Užas u sarajevskoj osnovnoj školi: Roditelj vukao za uho, galamio i ošamario dijete

Nakon brojnih medijskih natpisa o dešavanjima u JU OŠ “Safvet-beg Bašagić” nakon događaja od 29.4.2022. kada je jedan od roditelja nasilno u školu vratio dijete kojem nije roditelj, na kraju 5. časa u drugoj smjeni, i povišenim tonom zahtijevao da u školu dođu razrednica i direktor jer je njegovo dijete pretrpjelo nasilje, objavljujemo sljedeće:

– Na času Tjelsnog i zdravstvenog odgoja je dijete drugoj djeci činilo neprimjerene i nasilne radnje i zbog toga žalimo; u skladu s pedagoškom praksom, Pravilnikom o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštiti učenika i Pravilnikom o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana u okviru Programa sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika u osnovnim školama Kantona Sarajevo će se raditi s djecom (i sa djetetom koje je činilo neprimjerene radnje kao i sa djecom koja su pretrpjela neprimjerenje radnje u različitim programima). Učinit ćemo sve da se takve i slične radnje ne ponove.

– Strogo osuđujemo svaki vid nasilja nad djecom, ali i uposlenicima škole.

– Netačno je da takav oblik ponašanja traje 6 mjeseci i da smo u školi upoznati i da ništa nismo poduzimali.

– Tačno je da je odrasla muška osoba za uho povukla 11.-godišnje dijete kojem nije roditelj i uvela ga nasilno u školu.

– Tačno je da se ta odrasla osoba neprimjereno ponašala, koristila neprimjeren ton pred svim drugim učenicima u školi i uposlenicima.

– Škola je zvala policiju koja je razgovarala s akterima.

– Policajci 29.4. nisu uzeli izjave od aktera prisutnih tom događaju, već tek 6.5.2022.

– Nijedna nadležna institucija još nije izuzela snimak videonadzora.

Uprava škole poziva javnost i roditelje škole da prilikom javne rasprave u medijima i društvenim mrežama vode računa o djeci i da zajedno sa školom rade na sprečavanju bilo kakvih oblika neprihvatljivog i nasilnog ponašanja. Ukoliko se utvrde propusti na nastavi Tjelesnog i zdravstvenog odgoja koji su omogućili neprimjerene radnje jednog djeteta nad drugim, postupit će se u skladu s važećim propisima, napisao je Namir Ibrahimović, direktor škole.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79